Buitengevelisolatie: moet je een vergunning hebben?

Wil je de buitengevel van je huis isoleren en vraag je je af of je daarvoor een bouwvergunning nodig hebt?

insulating house facade

Zoals gewoonlijk in België is het antwoord niet voor de hand liggend en hangt het af van het gewest waarin het te renoveren gebouw staat. Zowel in Vlaanderen als in Brussel heb je in principe een bouwvergunning nodig voor werkzaamheden die het uiterlijk van een vanuit de openbare ruimte zichtbare gevel veranderen. In Wallonië daarentegen zijn de meeste werken voor de renovatie van een gevel vrijgesteld van bouwvergunning, al maken een aantal gemeenten daarop een uitzondering.

Hoe ga je te werk?

Algemeen gesteld vraag je dat best na bij je gemeente. Zo kom je te weten wat de lokale wetgeving is en of er een bouwvergunning nodig is. In de praktijk geeft het gemeentebestuur immers dit soort vergunningen af voor particulieren. Je kan ook een beroep doen op de diensten van een isolatiespecialist, die je zeker kan helpen bij het aanvragen van een vergunning als die nodig is.

In Brussel en Vlaanderen is een vergunning nodig als de gevel of muur zichtbaar is vanuit de openbare ruimte, maar er zijn ook regels met betrekking tot het uiterlijk van de isolatie. Zo mag in Vlaanderen de dikte van de isolatielaag niet meer dan 26 cm bedragen. Voor alle muren die aan het zicht vanaf de straat zijn onttrokken, is geen vergunning nodig.
In Wallonië zijn de regels soepeler, want voor buitengevelisolatie is er geen vergunning nodig. De enige voorwaarde waaraan je moet voldoen om van dit voorrecht te kunnen genieten is dat je kiest voor materialen die hetzelfde uiterlijk hebben als de oorspronkelijke gevel en dat er niet meer dan 30 cm aan dikte bijkomt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼