Zonnepanelen: waarom een westelijke oriëntatie beter is dan een zuidelijke

Neen, het zuiden wordt niet langer beschouwd als de beste oriëntatie voor zonnepanelen. We leggen je uit waarom!

solar panel
Bill Mead

De klimaatverandering en de behoefte aan groene energie hebben zonnepanelen relevanter gemaakt dan ooit. Maar de vraag blijft: wat is de beste oriëntatie? Het zuiden werd lang beschouwd als de optimale keuze, maar recente studies suggereren dat het westen kan zorgen voor een beter totaalrendement van je panelen.

De traditionele manier van denken: waarom op het zuiden gericht?

Sinds de begindagen van zonnepanelen bestaat de algemene consensus dat het zuiden de beste keuze is. Dit komt omdat ze er de meeste zonnestraling ontvangen gedurende de dag, wat zich vertaalt in de meest efficiënte elektriciteitsproductie. De invalshoek van de zon is ook directer op het zuiden, dus de panelen absorberen de zonnestralen efficiënter.

Tegenwoordig: westelijk gericht

Uit een recent onderzoek van het ‘Pecan Street Research Institute’ is echter gebleken dat zonnepanelen die op het westen gericht zijn, voordeliger kunnen zijn. Volgens de resultaten produceren zonnepanelen die op het westen gericht zijn gedurende de dag gemiddeld 2% meer elektriciteit dan zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn. Dit verschil lijkt misschien verwaarloosbaar, maar in werkelijkheid heeft het een aanzienlijke invloed op de globale prestaties van zonnepanelen.

Het belang van het piekuur

Een reden waarom die westelijke oriëntatie voordeliger kan zijn, is dat zonnepanelen dan meer stroom produceren op piekmomenten in de middag en vroege avond. Tijdens deze uren is de vraag naar elektriciteit het grootst en is elektriciteit dus duurder. Daarom kan het produceren van meer elektriciteit op deze momenten leiden tot grotere besparingen op de energiefactuur.

Praktische overwegingen

Toch is het belangrijk om op te merken dat de beste oriëntatie van je zonnepanelen afhangt van een aantal factoren, waaronder simpelweg ook de schaduw op de plek zelf. Bovendien is de hellingshoek van de panelen net zo belangrijk als de oriëntatie om de elektriciteitsproductie te maximaliseren. Het is dus cruciaal om een professional te raadplegen om de beste oriëntatie en hellingshoek te bepalen voor jouw specifieke installatie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼