Trekken je zonnepanelen echt onweer aan?

Trekken zonnepanelen bliksem aan? Zijn ze gevoelig voor onweer? We checken wat onzin is en wat realiteit.

lightning solar panels
Olivier Lance

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je zonnepanelen niet meer bliksem aantrekken dan andere delen van je huis! Bliksem slaat meestal in op het hoogste punt van een structuur en dat is niet noodzakelijkerwijs waar je zonnepanelen liggen. Bovendien zijn zonnepanelen meestal voorzien van een bliksemafleider, die de productie van zonne-energie onderbreekt als de bliksem in de buurt inslaat, en zo je installatie beschermt.

De risico’s van spanningspieken

Je zonnepanelen zijn echter niet helemaal gevrijwaard van schade door onweer. Als de bliksem inslaat binnen een straal van 500 meter van je huis, kunnen er stroompieken ontstaan die de panelen, de omvormer, de kabels en andere elektrische onderdelen van je installatie kunnen beschadigen. Om dit te voorkomen, raden we aan om je zonnepaneel op een vorm van aarding aan te sluiten.

Zonnepanelen en de brandweer

Het is ook belangrijk om te weten dat zonnepanelen het werk van de brandweer kunnen bemoeilijken bij brand, vooral als ze je dak helemaal bedekken. In dat geval is het aan te raden om te zorgen voor alternatieve toegangspunten voor de brandweer, zoals een dakkoepel of een raam in de zijkant van het huis.

Het belang van de inspectie

Tot slot is het essentieel om je installatie regelmatig te inspecteren. Zorg ervoor dat de panelen vrij zijn van takken, bladeren en andere materialen die brand kunnen veroorzaken. Bovendien raden sommige professionals een onderhoudscontract aan, dat ook een professionele inspectie inhoudt, om eventuele problemen tijdig op te sporen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼