Tweezijdige zonnepanelen: zijn dubbele panelen echt beter dan enkele?

Betekenen tweezijdige zonnepanelen, dus met zowel aan de voor- als achterkant zonnecellen, echt een revolutie? Wat zijn hun voordelen, hun nadelen, hoeveel kosten ze en wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die slechts aan één kant stroom opwekken, kunnen tweezijdige zonnepanelen aan beide kanten elektriciteit opwekken. Ze maken gebruik van het ‘albedo’-fenomeen, de reflectie van licht door de grond of nabijgelegen panelen, om elektriciteit te produceren aan de achterkant.

Voordelen van tweezijdige zonnepanelen

  • Tweezijdige zonnepanelen hebben een hoger rendement dan traditionele zonnepanelen, meestal 5 tot 15% meer.
  • Ze hebben ook een langere levensduur, zo’n 30 jaar tegen 20 tot 25 jaar voor conventionele zonnepanelen.
  • Ze zijn ook steviger en waterdoorlatend, beter bestand tegen chemische corrosie, weersinvloeden en barsten.

Nadelen van tweezijdige zonnepanelen

Ondanks hun vele voordelen hebben tweezijdige zonnepanelen ook hun nadelen.

  • Hun prijs is hoger (zo’n 10%) dan die van traditionele zonnepanelen.
  • Bovendien zijn ze complexer om te plaatsen en kunnen ze niet in eender welke omgeving gebruikt worden.

De prijs van tweezijdige zonnepanelen

Gemiddeld moet je voor een tweezijdig zonnepaneel rekenen op een prijs van tussen de €150 en €300. De prijs varieert afhankelijk van het vermogen van je installatie, maar ook van de fabrikant. Het goede nieuws is dat de productiekosten sterk dalen, dus zouden deze panelen de komende jaren goedkoper moeten worden.

Toepassingsmogelijkheden

Tweezijdige zonnepanelen kunnen op een draaiende structuur worden gemonteerd om zo meer zonnestralen op te vangen. Ze moeten echter op zo’n manier worden geplaatst dat er genoeg ruimte is om de maximale hoeveelheid licht op te vangen en op die manier meer hernieuwbare stroom te produceren. Gebieden waar regelmatig sneeuw valt, zijn ideaal!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼