Kan je de huurprijs verhogen als je zonnepanelen legt?

Je overweegt om zonnepanelen te leggen op de woning die je verhuurt. Kan je in dat geval de huurprijs verhogen omdat de huurder nu goedkopere elektriciteit heeft? Zijn er verschillende regels van toepassing in de drie gewesten?

solar pannel
Saria Nepriakhina

Afspraken maken

Wil je zeker zijn dat je een hogere huurprijs kan vragen na het laten plaatsen van de zonnepanelen, dan is het aangewezen dat je dit duidelijk overeenkomst met je huurder. Zet die afspraak ook op papier en laat ze je huurder voor akkoord ondertekenen. Ligt het huurpand in Brussel of in Vlaanderen (contracten gesloten vanaf 1 januari 2019) dan is dat zonder meer mogelijk. In het Brussels gewest moet je dat wel minstens één maand vóór de aanvang van de energiebesparende werken afspreken met je huurder. Het kan bovendien in Brussel enkel bij woninghuurcontracten van negen jaar of langer en slechts één keer om de drie jaar.

Is het huurpand gelegen in Wallonië dan kan de huurprijs enkel na een driejarige periode aangepast worden in onderling akkoord. Hetzelfde geldt voor in Vlaanderen gelegen woningen als het huurcontract dateert van voor 1 januari 2019.

Geen afspraak en dan?

Maakte je op voorhand geen afspraken met je huurder en gaat die uiteindelijk na de plaatsing niet akkoord om de huurprijs te verhogen, dan kan je onder bepaalde voorwaarden naar de rechtbank stappen om daar de aanpassing te vragen van de huurprijs. Je kan dat doen als de normale huurwaarde door de werken 10% hoger ligt dan de afgesproken huurprijs.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼