De gasprijs staat op het niveau van 10 jaar geleden! Houdt de daling aan in 2024?

Dankzij een bijzonder zachte herfst blijven de prijzen op de gasmarkt dalen. Maar houdt die lage prijs aan dit jaar?

gaz industrial

De hele maand december 2023 lang toonden de gasprijzen een dalende trend en het lijkt erop dat dat ook de komende maanden het geval zal zijn. Dat is te danken aan het feit dat er geen grote geopolitieke wijzigingen waren op de energiemarkt, waardoor de gasprijzen zich stabiliseerden onder de prijs van 40 euro. De laatste dagen zijn de prijzen zelfs blijven dalen tot onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat moet ook bijdragen tot het beperken van de inflatie op het Oude Continent, die vooral te danken is aan de energiekost.

Analisten die de sector volgen, doen een nog verbazingwekkendere vaststelling: de prijzen zijn nu van dezelfde grootteorde als 10 jaar geleden, rekening houdend met een inflatie van ongeveer 25% sinds 2014, toen de prijzen schommelden tussen de 24 en 26 euro per megawattuur. Rekening houdend met deze elementen komt een huidige notering van 30 euro ongeveer overeen qua waarde. En diezelfde analisten concluderen dat we vandaag een ‘eerlijke’ prijs betalen voor gas, een teken dat de energiecrisis wel degelijk voorbij is.

Hoe evolueert het conflict in Oekraïne?

In Europa moeten een aantal factoren ertoe bijdragen dat deze situatie aanhoudt. Ten eerste is het verbruik van gas en elektriciteit drastisch gedaald. Wat België betreft, blijkt uit de cijfers van de Commissie voor de Regulatie van Elektriciteit en Gas (CREG) dat er tijdens het afgelopen jaar opnieuw een daling was in het verbruik (-4% voor elektriciteit en -5,6% voor gas), en dat terwijl er in 2022 al een daling was met respectievelijk 3,2 en 15,2%. We moeten al teruggaan tot 1999 om zo’n lage cijfers te zien! De Belgen hebben net zoals andere Europeanen de manier om zich te verwarmen aangepast en een sommigen hebben werken uitgevoerd die zorgen voor een lagere energievraag.

Ten tweede stijgt de energievraag van de industrie niet opnieuw, ondanks een daling van de energieprijzen. Dat is te verklaren door het feit dat een aantal bedrijven de deuren gesloten hebben of hun productie gedelokaliseerd hebben omwille van de prijsstijgingen. Tot slot zijn de temperaturen sinds het begin van de herfst bijzonder zacht terwijl er veel wind en regen was. Wind- en waterkracht draaiden dus op volle toeren, wat de vraag naar gas voor de productie van stroom beperkte. Daarbij komt nog dat de strategische gasreserves zeer groot zijn, wat er natuurlijk voor zorgt dat de markt gerustgesteld wordt. Alles signalen zijn dus positief voor de komende maanden, ook al zijn we nooit helemaal beschermd tegen nieuwe geopolitieke situaties…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼