Hoe isoleer je een woning als je niet aan de gevel mag komen?

Je wilt de isolatie van je huis verbeteren, maar je gevel is beschermd. Wat kun je overwegen als je geen externe isolatie kunt toepassen?

ambiorix square
© visit.brussels – Global View – S. Schmitt

We weten het: een van de manieren om je energierekening te verlagen is het optimaliseren van de isolatie van je woning. In dat kader heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een systeem van premies ingevoerd om eigenaars aan te moedigen hun eigendom te renoveren met een duidelijk doel: tegen 2050 een EPC C-niveau bereiken voor het gemiddelde gebouw in Brussel door jaarlijks ongeveer 17.000 woningen te renoveren. Om de snelheid te verhogen, bieden regionale en lokale autoriteiten ongeveer veertig premies aan in het kader van renovatie- en energiebesparingswerken.

Helaas nemen milieu- en energiebelangen vaak de overhand boven het erfgoedaspect als het gaat om opmerkelijke eigendommen, die talrijk zijn in het Brussels Gewest. Een van de eerste voorgestelde oplossingen is namelijk de gevel renoveren. In de hoofdstad zijn er echter veel gebouwen met erfgoedwaarde. In dat geval is het niet mogelijk om de voorste gevel, die een bepaalde architecturale kwaliteit heeft, van buitenaf te isoleren.

Brusselaars in die situatie kiezen dan natuurlijk voor isolatie aan de binnenzijde. Maar die operatie is complex en kan snel in een fiasco veranderen. Er zijn namelijk veel technische factoren om rekening mee te houden om problemen zoals vochtophoping in huis te voorkomen. Bovendien vermindert isolatie aan de binnenkant de bruikbare oppervlakte… Het is dus beter om de isolatie van daken, achtergevels en gemeenschappelijke muren te bevorderen. Organisaties zoals Homegrade staan ​​klaar om je te adviseren en te begeleiden bij dit proces.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼