Zonnepanelen: de Europeanen bedreigd door de Chinezen?

De Chinese concurrentiekracht brengt de Europese zonne-industrie in gevaar, en in het bijzonder de Zwitserse gigant Meyer Burger.

solar panels
Raze Solar

De Europese zonne-energiesector heeft af te rekenen met een toenemende bedreiging door de drastische prijsdaling van Chinese zonnepanelen. De Zwitserse zonnepanelengigant Meyer Burger heeft er bijzonder veel last van, en moet misschien zijn site in het Duitse Freiberg sluiten.

Chinese lawine

Sinds het opheffen van de Europese douanebeperkingen in 2018 is de invoer van zonnepanelen uit China bijna verviervoudigd. Ze zijn nu goed voor bijna 90% van de Europese markt. Met zo’n overvloed werden de prijzen in 2023 bijna gehalveerd, wat lokale producenten natuurlijk in gevaar brengt.

Een strategische ommezwaai

In het licht van deze situatie overweegt Meyer Burger de sluiting van zijn vestiging in Freiberg, die pas tweeënhalf jaar geleden werd geopend. Deze beslissing toont aan dat Europa niet in staat is om een levensvatbare grootschalige zonnepanelenproductie in stand te houden gezien de concurrentie uit China.

Gebrek aan politieke steun

Ook het gebrek aan politieke steun wordt met de vinger gewezen. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en India, die stappen hebben ondernomen om hun lokale markten te beschermen, lijkt Europa machteloos tegenover de Chinese dominantie in de sector van de zonne-energie. Kortom, we staan nog niet waar we zouden moeten staan en het Oude Continent loopt het gevaar om in de toekomst nog afhankelijker te worden…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼