Hoeveel kost je pelletkachel aan elektriciteit?

In België weet verwarming op pellets steeds meer te verleiden omwille van zijn economische aspect, maar hoe zit het met het stroomverbruik? We maken de rekening!

poele pellet

De pelletkachel, die fans heeft omwille van zijn ecologische en economische eigenschappen, is een interessant alternatief voor verwarming. En zelfs nu een zak pellets voor ongeveer 7 euro per 15 kg wordt verkocht, blijft het erg aantrekkelijk! Maar hoe zit het met de prijs van elektriciteit? Dat berekenen we hier. Ter informatie: de gemiddelde stroomprijs in België bedroeg in 2023 0,36 euro per kWh.

Stroomverbruik: een kwestie van vermogen

Het elektriciteitsverbruik van een pelletkachel varieert natuurlijk naargelang het vermogen en hoe lang hij wordt gebruikt. Over het algemeen verbruikt een pelletkachel 1 kW per dag dat hij brandt en is hij de helft van het jaar in gebruik. Dat komt neer op ongeveer 180 kW per jaar, of een budget van ongeveer €65. Lijkt dat veel? Ter verduidelijking: pelletkachels hebben elektriciteit nodig voor verschillende functies: de ontsteking, het transport van de pellets, de verspreiding van de warmte en om de thermostaat te regelen. Ook al is dit verbruik beperkt, het is essentieel om het toestel goed te laten werken.

Wat pellets betreft, heb je tussen één en twee palletten per jaar nodig, wat neerkomt op een budget van minder dan 1.000 euro per jaar tegen de gemiddelde prijs van vandaag (iets minder dan € 7 per zak van 15 kg).

Op weg naar energie-onafhankelijkheid?

Er bestaan pelletkachels waarvoor geen stroom nodig is, als alternatief voor wie zijn energieafhankelijkheid wil verminderen. Deze toestellen hebben weliswaar een beperktere functionaliteit, maar je kan hun verbranding manueel regelen en werken zonder elektriciteitstoevoer.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼