Makelaars in België: een première in 12 jaar!

Voor het eerst in meer dan een decennium daalt het aantal vastgoedmakelaars in België. We ontrafelen dit cijfer even…

vente gré à gré

Voor het eerst in meer dan twaalf jaar kent het aantal vastgoedmakelaars in België een lichte daling, van 10.987 in 2022 naar 10.972 in 2023. Die informatie, onthuld door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), markeert een keerpunt in een sector die de afgelopen tien jaar een gestage groei heeft doorgemaakt, met een toename van 21% van het aantal professionals.

De sector is geëvolueerd!

Het BIV onthult dat de samenstelling van de sector is veranderd: onder de geregistreerde makelaars zijn er 8.125 die zich toeleggen op verkoop en verhuur als vastgoedmakelaars, 564 die werken als vastgoedmakelaars-syndici voor het beheer van mede-eigendommen, en 2.283 die gemachtigd zijn om beide functies uit te oefenen. Opmerkelijk is dat de specialisatie terrein wint: het percentage makelaars dat zowel als makelaar als syndicus werkt, is gedaald van 53% in 2017 tot 20,8% in 2023.

De geografische verdeling van de vastgoedmakelaars weerspiegelt de diversiteit en de specificiteit van de Belgische markt. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de meest dynamische regio, gevolgd door West-Vlaanderen en Antwerpen, evenals de provincies Henegouwen en Waals-Brabant in Wallonië.

Voor deze lichte terugval?

Volgens Nicolas Watillon, voorzitter van het BIV, is deze afname gesynchroniseerd met de stagnatie van de vastgoedmarkt. "Met name het segment van nieuwbouw staat onder druk, en verschillende factoren spelen hierbij een rol. Er is de onzekere economische situatie, bouwmaterialen zijn duurder geworden en de rentetarieven liggen nog steeds aanzienlijk hoger dan een paar jaar geleden. Bovendien moeten potentiële kopers rekening houden met een extra budget voor energierenovatie bij de aankoop."

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼