Explosie van huurprijzen in België: Brussel bereikt hoogtepunten

Nog nooit was huren in België zo duur als in 2023! Brussel staat bovenaan met een gemiddelde huurprijs van… 800 euro voor een studio!

Jean-Paul Rémy Visit.Brussels

Het jaar 2023 werd gekenmerkt door een aanzienlijke stijging van de huurprijzen in België, die historische niveaus bereikten, vooral in Brussel, waar het huren van een studio nu gemiddeld 800 euro per maand kost. Dit blijkt uit de jaarlijkse barometer van Federia, de Federatie van Franstalige vastgoedmakelaars van België.

Algemene stijging van de huurprijzen

De Belgische hoofdstad zag de huurprijzen in 2023 met 8,6% stijgen, na een stijging van 3,9% het voorgaande jaar. De kosten voor het huren van een appartement overstijgen nu de 1.200 euro per maand, en voor een rijhuis moet je meer dan 1.860 euro betalen. De gemeente Sint-Pieters-Woluwe onderscheidt zich door de hoogste gemiddelde huurprijs voor een appartement, namelijk 1.413 euro, terwijl plaatsen zoals Laken of Jette iets betaalbaardere tarieven bieden.

Waarom deze sterke stijging?

Charlotte De Thaye, algemeen directeur van Federia, legt uit dat "veel huishoudens hun aankoopplannen opzij moesten zetten om zich te richten op huur, waardoor de vraag toenam", vanwege de hoge rentetarieven en een gespannen markt. Ze bekritiseert ook sommige beleidsmaatregelen van de Brusselse regering, die als beperkend en contraproductief worden beschouwd, en pleit voor een toename van het aanbod van betaalbare woningen.

Hoe zit het in Wallonië en Vlaanderen?

Vlaanderen en Wallonië worden niet gespaard door deze trend, met respectievelijke stijgingen van 6,4% en 4,3%. Waals-Brabant wordt bijzonder getroffen, met een gemiddelde huurprijs voor alle soorten woningen van 1.084 euro. Daarentegen biedt Henegouwen meer gematigde omstandigheden, met appartementen en rijhuizen waarvan de huurprijzen onder de 800 euro blijven.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼