Regulering van EPC: banken op zoek naar jouw documenten!

Betaal je een hypotheeklening voor onroerend goed terug? Als je geen Energieprestatiecertificaat (EPC) aan jouw bank hebt verstrekt omdat het destijds niet verplicht was, weet dan dat de bank er nu om zou kunnen vragen.

peb epb

Al vele jaren eist de Nationale Bank van België dat kredietinstellingen hun hypotheekdossiers aanvullen met een EPC. Maar pas sinds enkele jaren stellen sommige banken het verplicht als onderdeel van een kredietverleningsdossier. Weet dat veel nog lopende kredietdossiers eenvoudigweg niet over dit waardevolle document beschikken. Ter herinnering, het EPC is pas verplicht bij verkoop sinds 2009 in Vlaanderen en 2010 in Brussel en Wallonië.

Om dit te verhelpen vertrouwen banken simpelweg op… goede wil. Sommige kredietinstellingen hebben effectief al brieven naar hun klanten gestuurd met de vraag om het waardevolle energiedocument op te sturen. Maak je geen zorgen: als je het niet bij de hand hebt, zal de bank normaagezien geen juridische stappen ondernemen.

Waarom moeten banken hun achterstand inhalen?

Voor de Nationale Bank gaat het erom ervoor te zorgen dat "de instellingen onder [haar] toezicht alle risico’s die ze kunnen tegenkomen, op een passende manier analyseren en beheren om financiële stabiliteit te waarborgen. Risico’s met betrekking tot klimaatverandering maken hier deel van uit." Kortom, de vraag is of de kredietnemer in staat zal zijn om zijn lening terug te betalen als de energieprijzen stijgen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼