Hypotheekcrisis: een minder dramatische situatie dan verwacht voor jongeren?

2023 was een somber jaar voor de hypotheekmarkt in België, blijkt uit een studie van BNP Paribas Fortis. Toch is niet alles zo donker als men zou kunnen denken…

young people buy real estate

Het afgelopen jaar markeerde een aanzienlijke daling in de hypotheeksector in België. BNP Paribas Fortis meldde een afname van 30% in het aantal leningen, van 255.000 in 2022 naar 180.000 in 2023, met een totaalbedrag dat daalde van 42,8 tot 29,9 miljard euro. Deze terugval brengt de markt terug naar het laagste niveau sinds 2012.

Voorkeur voor vaste rentevoeten

In een context van economische onzekerheid kozen leners massaal voor vaste rentevoeten, wat 97% van de keuzes vertegenwoordigde. Deze trend benadrukt de zoektocht naar stabiliteit in een fluctuerende financiële omgeving.

Eerstekopers bieden weerstand

Ondanks de algemene daling zagen eerstekopers jonger dan 30 jaar hun hypotheekleningen met 9% stijgen ten opzichte van 2022, wat 29% van de toegekende leningen vertegenwoordigt. Die dynamiek wordt ondersteund door ouderlijke hulp en de introductie van hypotheekleningen over 30 jaar, wat de toegang tot eigendom vergemakkelijkt.

En de markt, hoe zit het daarmee?

De Belgische vastgoedmarkt toonde enige veerkracht. De waarden van de woningen blijven stijgen (+4% sinds 2022), met uitzondering van energieverspillende woningen die moeilijk kopers vinden. Tot slot benadrukt BNP dat de behoeften aan renovatie om aan de klimaatdoelstellingen van 2050 te voldoen, worden geschat op 380 miljard euro.

Toekomstperspectieven

Ondanks een voorspelde nulgroei voor 2024, verwachten experts een opleving vanaf 2025, met een prijsstijging van 3,8%, gevolgd door een verdere stijging in 2026 (+4,2%).

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼