Isoleren Belgen minder dan vroeger?

Je zou verwachten dat in het licht van de renovatieverplichting het aantal kredietaanvragen zou exploderen! En toch is dat niet meteen het geval…

insulating house facade

In 2023 zagen de banken een lichte daling in het aantal toegekende consumentenkredieten voor energetische renovaties en investeringen, met ongeveer 108.203 leningen in vergelijking met 115.229 in 2022. Dat blijkt uit gegevens van Febelfin en de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

In detail…

Het aantal leningen voor algemene renovaties bleef relatief stabiel, met een daling van amper 1,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal financieringen specifiek bestemd voor projecten die de energie-efficiëntie verhogen, zoals de installatie van warmtepompen, zonnepanelen of extra isolatie, kende daarentegen een aanzienlijkere daling met 9,8%.

Bemoedigende perspectieven?

Ondanks die daling blijft het aantal nieuwe leningen voor groene investeringen indrukwekkend, met meer dan 55.000 toegekende kredieten in 2023. Ter vergelijking: in 2016 waren dat er zo’n 13.000, wat neerkomt op een stijging met ongeveer 90% sinds 2021!

Factoren die een invloed hebben op de trend

De stabilisering die in 2023 werd vastgesteld, kan echter door een aantal factoren verklaard worden, meldt Febelfin. De federatie denkt onder andere aan de hogere rentevoeten, duurdere materialen en een daling van de energieprijzen.

Uit een analyse van Febelfin blijkt dat slechts 15% van de Belgische huishoudens momenteel een woning bezit met een EPC-score van minstens B.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼