Innovatie: de middagzon op bestelling om de isolatie van gebouwen te testen!

Bij het ETH Zurich zorgt een innovatief laboratorium ervoor dat de zonlichtomstandigheden in verschillende delen van de wereld – van de middagzon in de Sahara tot de januarizon in Berlijn – gesimuleerd kunnen worden met een eenvoudige druk op een knop.

ETHZ
ETHZ

Het laboratorium, het Zero Carbon Building Systems Lab, richt zich op de studie en ontwikkeling van nieuwe systemen, componenten en materialen voor de bouwsector. En dat onder realistische klimatologische omstandigheden.

Artificiële zon

Het labo beschikt over een installatie die uniek is in de wereld: een kunstmatige zon die opgebouwd is uit honderden krachtige lichtgevende diodes die bevestigd zijn aan een draaibare arm. Deze configuratie maakt het mogelijk om het traject van de zon en de samenstelling van haar stralen nauwkeurig te simuleren om zo de effecten van zonlicht op verschillende materialen en systemen te testen.

Innovatie voor een duurzame bouw

Het laboratorium ontwikkelt op die manier componenten die actief bijdragen aan de energie-efficiëntie en het comfort van gebouwen. Deze innovaties omvatten onder andere een semi-transparante façade in geprint polymeer die zonlicht filtert afhankelijk van de invalshoek, en 3D-geprinte onderdelen die zonnewarmte naar binnen kunnen leiden of net als isolatie kunnen dienen.

Aanpasbare zonnefaçade

Een ander onderzoeksproject is de aanpasbare zonnefaçade, waarvan de mobiele zonnepanelen zich oriënteren op basis van de stand van de zon om op die manier de energiewinst te maximaliseren. Het uiteindelijke doel is uiteraard om koolstofneutrale gebouwen te realiseren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼