Wat doe je als je de bodem wil saneren na een stookolielek?

Wist je dat er in België een speciaal fonds bestaat dat je kan helpen bij de sanering van een met mazout vervuilde bodem?

leak oil tank

Het fonds heet Promaz. Het is speciaal opgericht om financieel tussen te komen bij de sanering van gronden die door een lek in een stookolietank of één van de leidingen vervuild zijn geraakt, op voorwaarde dat de brandstof wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen, zowel bij gebouwen met een woonfunctie als zonder.

Het Promaz-fonds is een initiatief van de brandstofsector. Dat heeft de opdracht gekregen om te werken volgens de bepalingen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de federale en regionale overheden, onder toezicht van de commissie voor bodemsaneringen.

Een ongeluk is snel gebeurd

Een lek in een olietank die is aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, of in één van de leidingen, komt helaas regelmatig voor. Op het eerste gezicht is het een klein mankement, maar het kan leiden tot ernstige vervuiling van de grond onder of rond het gebouw. En het opruimen van zo’n vervuiling kan bijzonder prijzig zijn! Daarom werd het Promaz-fonds opgericht, om dit specifieke type vervuiling aan te pakken en de vervuilde grond te saneren.

Wat is de rol van Promaz ?

Promaz werkt over heel België en biedt financiële steun voor elk bodemsaneringsproject, of het nu door jezelf, door een professional of wanneer het gaat om een vervuiling die in het verleden gebeurde. En als je dat wenst, kan Promaz de bodemsanering ook operationeel uitvoeren.

Denk je dat je te maken hebt met een stookolielek of heb je de grond van je woning al laten saneren? Dan kan je een aanvraag indienen bij dit nieuwe fonds.

Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 28/02/2025. Zodra je aanvraag ontvankelijk is verklaard door Promaz, start de saneringsprocedure. Om je aanvraag in te dienen of voor meer informatie, klik dan hier.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼