Elektrische zitmaaiers: het overwegen waard? Wat zijn de voor- en nadelen?

Elektrische zitmaaiers werpen zich steeds meer op als de aangewezen en verantwoorde oplossing om grote grasvelden te onderhouden. Maar wat zijn hun echte voordelen en beperkingen?

lawn mawer

Voordelen: onderhoud, milieuvriendelijkheid en efficiëntie

Een beperkt onderhoud is een belangrijk voordeel. Je hoeft geen olie, filters of rubbers te vervangen… Als gebruiker geniet je van een eenvoudigere, properdere maaibeleving.

Een ander voordeel van elektrische zitmaaiers is dat ze geen lokale uitstoot hebben. Deze machines spuwen met andere woorden geen CO2 de lucht in tijdens het gebruik, ook al is de impact van de batterijen op het milieu een onderwerp van veel discussie…. Hun geruisloosheid is een ander sterk punt, waardoor je je gras kan maaien zonder de buren te storen!

Nadelen: autonomie en kost

Maar het is niet al goud wat blinkt… Hun beperkte autonomie is vaak een punt van kritiek. Afhankelijk van het model en het oppervlak dat gemaaid moet worden, moet de batterij één of meerdere keren worden opgeladen, waardoor de klus langer kan duren. Fabrikanten maken echter grote vorderingen op dit vlak, met een autonomie die vaak gelijk is aan 2 uur gebruik. De beperkte autonomie is dus alleen echt een probleem bij gebruik op zeer grote grasmatten…

Bovendien is de aankoopkost van een elektrische zitmaaier ook hoger dan die van vergelijkbare modellen op benzine. Hoewel deze investering op de lange termijn kan worden terugverdiend dankzij lagere onderhouds- en brandstofkosten, blijft het voor een aantal gebruikers een struikelblok. Dit komt omdat benzinemodellen vaak weinig brandstof verbruiken en je als gebruiker soms zelf het onderhoud kan doen!

Conclusie

Wat moeten we hieruit besluiten? Er zijn natuurlijk nog een aantal factoren die niet helemaal duidelijk zijn, zoals de levensduur van de batterij. Wat wel zeker is, is dat dit een oplossing voor de toekomst is, die veel eenvoudiger en comfortabeler is in het gebruik dan modellen met een verbrandingsmotor… Maar de kost kan op dit moment nog afschrikken!

✨ Ben je op zoek naar de perfecte tuinman bij jou in de buurt? 🏡 Ontdek Ring Twice, de community van getalenteerde buren in je buurt. Je vindt er gepassioneerde tuiniers, waar je ook bent in België! Of het nu gaat om gras maaien, hagen snoeien of regelmatige onderhoud van jouw groene ruimte, Ring Twice barst van de tuiniers, en dit voor alle smaken en budgetten. Wacht niet langer en vind een kanjer van een tuinier voor je tuin! 🔍 🎯