Is het al te laat om je haag te scheren?

Heb je nog tijd om je haag te scheren, nu de lente stilaan zijn opwachting maakt? We bekijken het met jou!

Close up of man hand with hedge trimmer cutting bushes of white cedar to ideal fence. Male gardener, wearing in overalls with protective glove working with professional garden equipment in backyard.

Gereglementeerd omwille van de biodiversiteit

Over het algemeen raden heel wat tuiniers af om hun hagen te scheren tussen half maart en september. Deze periode valt samen met het broedseizoen van veel vogels en de actieve groei van planten. Je haag scheren kan daarom de biodiversiteit verstoren en een bedreiging vormen voor vogels die hun nest willen maken. In Wallonië mogen boeren in deze periode trouwens niet snoeien. In het Brussels Gewest geldt dit verbod voor alle inwoners!

Uitzondering op de regel

Hoewel het de algemene regel is dat je niet snoeit tijdens deze maanden, zijn er uitzonderingen. Omwille van de veiligheid of de gezondheid van de planten (het verwijderen van dode of zieke takken bijvoorbeeld) kan licht snoeien worden gerechtvaardigd. Deze praktijk moet echter de uitzonderlijk blijven en met de grootste voorzichtigheid worden uitgevoerd om schade aan het ecosysteem te voorkomen.

✨ Ben je op zoek naar de perfecte tuinman bij jou in de buurt? 🏡 Ontdek Ring Twice, de community van getalenteerde buren in je buurt. Je vindt er gepassioneerde tuiniers, waar je ook bent in België! Of het nu gaat om gras maaien, hagen snoeien of regelmatige onderhoud van jouw groene ruimte, Ring Twice barst van de tuiniers, en dit voor alle smaken en budgetten. Wacht niet langer en vind een kanjer van een tuinier voor je tuin! 🔍 🎯