Renovatieverplichting in het Brusselse gewest: zijn er uitzonderingen?

Als eigenaar van een gebouw dat gelegen is in het Brusselse gewest heb je voortaan ook een renovatieverplichting als het gebouw een ‘te slecht’ EPB-label heeft. Waarmee moet je precies rekening houden?

insulation

Nieuwe ordonnantie

In het Brusselse gewest werd op 7 maart ll een ordonnantie aangenomen die, net zoals in Vlaanderen, een renovatieverplichting oplegt. Die verplichting geldt daarbij zowel voor residentiële als voor niet-residentiële gebouwen.

Tegen wanneer?

Indien je gebouw een EPB-label G of F heeft moet je ten laatste tegen 2033 de nodige werken uitvoeren zodat het pand een label E kan bekomen.  Heeft je pand een EPB-label E of D dan krijg je een termijn van twintig jaar vanaf de inwerkingtreding van de ordonnantie om een EPB-label C te bekomen.  De voorgaande regels gelden voor residentiële gebouwen.  Heb je een niet-residentieel gebouw dan zal de Brusselse regering de EPB-eisen waaraan deze moeten voldoen nog bepalen waarbij die binnen de tien en twintig jaar na inwerkingtreding van de Ordonnantie moeten bereikt zijn.

Weet overigens dat de EPB-eisen waaraan gebouwen moeten voldoen om de vijf jaar kunnen worden herzien.

Sanctie

Hou je je niet aan deze regels dan riskeer je een administratieve geldboete. Je kan eventueel wel een verzoek indienen om een afwijking te krijgen van deze vereisten en dit op grond van technische, functionele en/of economische redenen. Wil je een dergelijk verzoek indienen dan moet dat gebeuren één jaar voor het einde van de termijn om aan de EPB-eisen te voldoen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼