Energetische renovaties zijn in vrije val!

Het consumentenkrediet voor energetische renovaties is in het eerste kwartaal met 51% gedaald! Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?

insulating house facade

Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, meldt een sterke daling van het consumentenkrediet voor energiebesparende renovaties. Zo werden er in het eerste kwartaal slechts 7.852 contracten afgesloten. Oftewel een daling van 51%. De totale waarde van deze leningen bedroeg € 167 miljoen en dat is een afname van bijna 40% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De redenen

Er zijn verschillende redenen die deze trend kunnen verklaren. Stijgende rentetarieven en hogere prijzen voor bouwmaterialen maken energierenovaties bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voor consumenten. Bovendien moedigt de flinke daling van de energieprijzen mensen niet aan om te investeren in het verbeteren van de energetische prestaties van hun woning.

Hoe zorgwekkend is de situatie?

Bart Vervenne, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), beklemtoont hoe nijpend de situatie is. ‘Op dit moment voldoet minder dan 10% van de woningen aan de normen die vooropgesteld zijn voor 2050 (alle woningen moeten een energielabel A hebben, n.v.d.r.) en slechts een derde van het beoogde renovatieniveau is bereikt. Een massale renovatiegolf in de komende 10 of 15 jaar zal alleen maar leiden tot een tekort aan bouwmaterialen, arbeidskrachten en financiering. De enige manier om de energetische prestaties van ons woningpark op te voeren, is door trapsgewijs te werk te gaan en nu in actie te schieten.’

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼