4 fabeltjes over pelletkachels

Met de winter die langzaam maar zeker zijn intrede doet, zijn veel mensen genoodzaakt hun energieverbruik binnen de perken te houden. De pelletkachel is een optie die een oplossing kan bieden.

4 mythes sur les poêles à pellets
Rarraorro

Centrale verwarming op elektriciteit of op gas, warmtepompen, houtkachels of zelfs verwarmen met zonne-energie, er zijn veel manieren om je huis warm te houden tijdens het koude seizoen. En pelletkachels mogen daarbij zeker niet over het hoofd gezien worden. Dit zijn 4 veel vaak gehoorde fabeltjes waar pelletkachels het nog steeds mee te kampen hebben en die hun reputatie ten onrechte besmeuren!

1. Een pelletkachel is niet ecologisch

Da’s een duidelijke misvatting. Hout bevat weinig vervuilende bestanddelen en bovendien wordt de productie van koolstofdioxide gecompenseerd door jonge plantjes in de grond te steken. Weet ook dat pelletkachels een uitstekend rendement bieden en dat pellets in de meeste gevallen van hout gemaakt worden van zaagsel dat overblijft van de houtproductie. Ze geven afval uit de houtindustrie dus een tweede leven. Wat wil je nog meer?

2. Een pelletkachel is moeilijk te onderhouden

Dat is een halve waarheid. Toegegeven, in vergelijking met bijvoorbeeld een mazoutketel vraagt een pelletkachel meer onderhoud maar moeilijk is het niet. Nazicht hoeft ook maar één keer per jaar te gebeuren en kost ongeveer € 150. Wat je wel regelmatig moet doen, is de ruit schoonmaken en de assen verwijderen. Dat laatste moet, afhankelijk van het model, dagelijks tot wekelijks gebeuren. Dat lijkt veel, maar weet dat die klus in een kwestie van minuten geklaard is. Te relativeren, met andere woorden…

3. Een pelletkachel biedt geen voordelen ten opzichte van een houtkachel

Zeker fout! Velen denken dat hout in zijn natuurlijke vorm een interessanter rendement biedt dan pellets tijdens de verbranding, maar dat klopt niet. Pellets bieden een hoge energie-efficiëntie, wat betekent dat ze meer warmte per eenheid produceren dan traditioneel hout. Dit kan leiden tot een efficiënter gebruik van brandstof, wat de hogere initiële kost van pellets kan compenseren. Pellets zijn gevoelig voor vocht, maar ze hebben zelf een lager vochtgehalte dan conventioneel hout. Dat betekent dat ze properder verbranden en minder assen produceren.

4. Pelletkachels bieden geen enkel voordeel ten opzichte van klassieke houtkachels

Dat klopt niet. Ja, pelletkachels zijn over het algemeen duurder dan houtkachels en bieden ook minder sfeer, maar anderzijds zijn ze wel een pak makkelijker en efficiënter in de omgang. Sommige modellen kan je zelfs programmeren, zodat je de temperatuur en de branduren zelf kan instellen. Er kan zelfs een thermostaat worden ingebouwd om de temperatuur constant te houden en zo te zorgen voor extra comfort. Deze automatisering biedt een nauwkeurige controle over de verwarming van je huis en een ongeëvenaarde gemoedsrust! Wil je meer informatie over de voordelen van pelletkachels ten opzichte van houtkachels, lees dan ons artikel daarover.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼