5 tips om lawaai buiten te houden

Stadsverkeer, werkzaamheden, luide muziek, nabijheid van snelweg, spoorwegen of luchthavens? Het zijn voorbeelden van geluidsoverlast waarmee veel mensen dagelijks te maken hebben en die de kwaliteit van leven ernstig kunnen schaden.

Jezelf en je gezin beschermen tegen lawaai van buitenaf, kan door een goed ontwerp van je woning en door te investeren in de juiste materialen. Immovlan geeft je 5 tips om lawaai buiten te houden!

Kies de juiste ramen en deuren

Voor raam- en deurprofielen kan je tegenwoordig kiezen uit PVC, aluminium en hout. Die laatste heeft gezien zijn hogere gewicht een voordeel. Hoe dikker een houten raam, hoe beter het lawaai van buitenaf tegenhoudt. Heb je liever aluminium, laat dan ramen plaatsen die thermisch onderbroken zijn, deze presteren ook beter op akoestisch vlak. Bij PVC raam- en deurprofielen is het vooral belangrijk dat er een versteviging aan de binnenkant zit om verzekerd te zijn van een goede afdichting. Voor een buitendeur is het erg moeilijk om deze goed af te dichten. Je kan hiervoor op de dorpel eventueel een profiel plaatsen, waar de deur tegenaan drukt.

Geluidswerend glas

Tegenwoordig is er speciaal geluidswerend glas dat tegen lawaai afkomstig van alle mogelijke bronnen van geluidsoverlast, zoals straatlawaai, stadsverkeer, snelwegen of luchthavens beschermt. Dit type beglazing vergroot het akoestisch comfort in de woning en heeft een betere geluiddempende werking dan gewoon dubbelglas. Bovendien heeft geluidswerend glas ook een betere thermische isolatie waardoor het een duurzame investering is.

Rolluiken isoleren

Heeft jouw woning rolluiken aan de binnenkant, dan kan er lawaai via de rolluikkast binnenkomen. Dit kan verholpen worden door een afdichtingskit aan te brengen tussen de rolluikkast en de structuur van het huis. Of kies voor geluidsabsorberend materiaal dat als bekleding om de kast of aan de binnenzijde wordt bevestigd.

Muren isoleren

Door het isoleren van de muren van je woning bespaar je niet enkel energie, maar verminder je ook aanzienlijk het lawaai dat erdoor naar binnen komt. Dit kan vooral helpen als je last hebt van geluidsoverlast aan de straatkant. Je kan isolatiemateriaal bevestigen op de muur en dit afdekken met gipsplaten. Of kies voor een isolatie aan de buitenmuren.

Geluidsabsorberende schutting

Houten of kunststof schuttingen zijn vrij hard en hebben veel kieren, naden en gaatjes waardoor ze nauwelijks geluiddempend zijn. Woon je naast een lawaaierige weg? Kies dan voor een geluidswerende kokos schutting in de tuin. Kokos heeft als eigenschap dat het geluid absorbeert en heeft geen kieren, naden of gaatjes. In het midden van een kokos schutting zit een isolerende plaat waardoor het een dubbele functie krijgt: de schutting absorbeert en isoleert geluid.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼