Hierop moet je letten als je met meerdere makelaars in zee wil gaan

Je wil je woning of appartement verkopen en zou daarvoor op meerdere vastgoedmakelaars een beroep willen doen. Is dat zonder meer mogelijk? Met welke spelregels moet je precies rekening houden en welke risico’s loop je?

Als je je woning verkoopt hoop je daar zo snel als mogelijk een kandidaat voor te vinden die ook bereid is een zo hoog mogelijke prijs te betalen. Om je kansen op verkoop te verhogen zou je je pand dan ook via meerdere makelaars te koop willen stellen. Maar kan dat wel?

Een kwestie van afspraken

Op zich is het perfect mogelijk je woning via meerdere vastgoedmakelaars te koop te stellen. Het is dan wel belangrijk er op te letten dat er in de contracten die je met de makelaars in kwestie afsluit geen exclusiviteitsclausule staat. Is dat wel het geval en verkoop je toch via verschillende makelaars dan riskeer je bij een verkoop meerdere makelaarsvergoedingen te moeten betalen.

Onderhandelen

Heb je al een contract met een makelaar met daarin een exclusiviteitsbeding en wil je toch een tweede makelaar inschakelen, onderhandel dan met de eerste en vraag hem de exclusiviteitsclausule te schrappen. Om hem te proberen overtuigen zou je erop kunnen wijzen dat je anders het bestaande contract sowieso bij de einddatum niet zal verlengen. Zeker als het bestaande contract op zijn einde loopt bestaat de kans dat de makelaar op je vraag ingaat. Zet deze afspraak dan wel op papier.

Sowieso beperkt in de tijd

Weet overigens dat een makelaarscontract waarin een exclusiviteitsclausule staat sowieso beperkt moet zijn in de tijd. Zo’n contract mag voor maximaal zes maanden worden aangegaan. Als zo’n overeenkomst stilzwijgend wordt verlengd of vernieuwd, kan zij ten allen tijde en zonder kosten worden beëindigd mits een opzegtermijn van maximum één maand.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 

✨ Benieuwd naar de waarde van je vastgoed? Ontdek onze online tool voor vastgoedwaardering, speciaal ontworpen om je snel en gratis te helpen bij het beoordelen van de waarde van je eigendom! Of je nu een eigenaar, een investeerder of gewoon nieuwsgierig bent, onze tool voldoet aan al je verwachtingen. 💡 Twijfel niet langer, bezoek onze sectie voor vastgoedwaardering en ontdek de waarde van je eigendom met slechts een paar klikken! 🏠 🏢 💰