Kan het geluid van een warmtepomp overdreven ‘burenhinder’ zijn?

Je verwarmt je woning met een warmtepomp waarop een buur beweert dat deze te veel lawaai maakt. Kan hij dan zeggen dat er sprake is van overdreven burenhinder en dat je maatregelen moet nemen om de hinder te beperken?

Heat Pump

Overdreven of niet?

Het is niet omdat je warmtepomp geluid maakt dat je buur kan eisen dat je maatregelen neemt (zoals bv. het aanbrengen van een overkapping of het zelfs uitschakelen van de warmtepomp). Iedere buur moet nu eenmaal een ‘normale’ hinder aanvaarden.

Gaat de hinder die je pomp veroorzaakt de grenzen van het normale te buiten, dan hoeft je buur dat niet te aanvaarden. Hij kan dan zeggen dat er sprake is van bovenmatige burenhinder. Bij een discussie of de hinder al dan niet bovenmatig is heeft de rechtbank het laatste woord. De rechtbank zou daarbij eventueel een deskundige kunnen aanstellen of misschien zelf ter plaats kunnen komen.

En als er burenhinder is?

Is de burenhinder overdreven dan kan je buur eventueel een schadevergoeding van je vragen. Je buur zou ook eventueel kunnen vragen dat je maatregelen treft om de hinder te beperken. Men zou bijvoorbeeld kunnen vragen dat je een overkapping voorziet voor de warmtepomp of zelfs dat je die eventueel verplaatst.

Zoek naar een oplossing

Heeft je buur ergens een punt kijk dan na of je geen oplossing vindt waarbij je de hinder op een aanvaardbaar niveau kan brengen. Je kan je installateur vragen naar wat mogelijke oplossingen zijn.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼