Warmtepomp: dit moet je weten voor je beslist

De warmtepomp is een alternatief voor klassiekere ketels die op dit moment populair is! En terecht, want dit verwarmingssysteem biedt heel wat ecologische en economische voordelen!

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vaak bestempeld als energiezuinig, maar waarom? Heel eenvoudig: de warmtepomp onttrekt energie aan de omgeving – uit het water, de grond of de lucht, afhankelijk van het model – en zet die energie om in warmte voor het verwarmingssysteem dat hij voedt. Dit systeem alleen al kan dus tot 75% van de warmte in huis produceren.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

De warmtepomp is een zuinig systeem omdat er geen grondstoffen voor nodig zijn. Of toch bijna: je moet toch rekenen op een beetje energetische input om je voordeel te doen. Maar het rendement is daarom niet minder voordelig. Bijvoorbeeld, de COP (prestatiecoëfficiënt) van een lucht/lucht warmtepomp (een heel gangbaar model) ligt vaak rond de 4. Dit betekent dat hij voor elke kW verbruikte elektriciteit er 4 teruggeeft!

Een ander sterk punt van dit systeem is dat je zowel in de winter als in de zomer van deze voordelen kan genieten. Warmtepompen hebben namelijk het voordeel dat ze de lucht zowel verwarmen als koelen. Een investering die dus in elk seizoen kan renderen.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Er zijn echter een paar nadelen waarmee je rekening moet houden voor je beslist of je al dan niet een warmtepomp installeert.

 • Het lawaai kan soms storend zijn: afhankelijk van het model warmtepomp dat je besluit te installeren, zal je rekening moeten houden met de hinder die daarmee gepaard gaat. Omdat zo’n installatie vaak samengaat met een buiten geplaatste module, moet je oppassen dat je een bepaald decibelniveau niet overschrijdt, om je buren niet te storen.
 • Variabel vermogen: de verhouding tussen de buiten- en binnentemperatuur moet laag blijven om het stroomverbruik van het toestel te beperken. Zoals vaak het geval is, is de installatie van een warmtepomp alleen economisch voordelig als ze gecombineerd wordt met een verstandig gebruik. Met andere woorden: uitstekende isolatie is de basis!
 • Noodzaak van een plaats buiten: Er zal een ruimte gevonden moeten worden om de warmtepomp buiten te installeren in alle weersomstandigheden.
 • Hogere prijs: de prijs voor de installatie van een warmtepomp is vaak ook hoger dan voor een traditionele verwarmingsketel, en bij verkeerd gebruik kan het systeem minder goed presteren dan verwacht.

De verschillende soorten warmtepompen

 • Aerothermisch (lucht/lucht): de warmtepomp onttrekt zijn energie aan de omgevingslucht. De lucht/water modellen zijn verbonden met je watercircuit en maken de productie van warm water mogelijk.
 • Geothermisch (grond/bodem): de warmtepomp haalt energie uit de grond, ondergronds. Verkrijgbaar in grond/grond of grond/water modellen, als je hem aansluit op je warmwatersysteem.
 • Hydrothermisch (water/water): zoals je begrepen zult hebben, onttrekt de warmtepomp hier energie aan rivieren of de waterspiegel.

Waar moet ik op letten voor ik mijn warmtepomp installeer?

 • Je hebt een ruimte nodig om je warmtepomp te installeren
 • Je hebt een centraal verwarmingssysteem nodig als je het hele huis wilt verwarmen
 • Houd bij de berekening van het vermogen van je warmtepomp ook rekening met de totale oppervlakte die je moet verwarmen
 • In het geval van een appartement moet je de vereniging van mede-eigenaars op de hoogte brengen als het buitenmodel aan de gevel wordt geïnstalleerd.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp hangt af van de te verwarmen oppervlakte, maar ook van het type installatie dat je besluit te plaatsen en de oppervlakte en energieprestatie van het gebouw. Je moet echter rekenen op minstens €5000 voor een complete installatie in een klein, geïsoleerd huis.

Hoe zit het met premies?

De installatie van een warmtepomp heeft een zekere kostprijs. Het is daarom interessant om te weten dat de gewesten energiepremies geven aan wie op deze milieuvriendelijkere verwarmingsmethode wil overschakelen.

Hier is een overzicht van de mogelijke premies:

 • Brussel: €4250 tot €4275
 • Wallonië: €1000 tot €6000
 • Vlaanderen: €300 tot €4800

Bij deze bedragen komt nog de mogelijkheid om gemeentelijke premies te krijgen voor de installatie van zo’n systeem. Een kleine bijdrage om rekening mee te houden bij het maken van je berekeningen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼