Zelf een radiator verwijderen

Zijn je radiatoren aan vervanging toe? Wil je strakkere exemplaren? Een radiator verwijderen kun je zelf. Wij zorgen voor een makkelijk stappenplan, zodat je deze klus kunt klaren.

old radiator
Julian Hochgesang

Een radiator kan stuk geraken, maar net zo goed wil je een modernere uitstraling. Ook wanneer je overstapt naar vloerverwarming of een warmtepomp kunnen radiatoren overbodig worden.

Stap 1 l Haal het juiste materiaal in huis

De volgende zaken heb je nodig. Een ontluchtingssleutel voor het ontluchten, een inbussleutel om het terugloopventiel los te maken, een steeksleutel voor het losdraaien van het aftappunt, een schroevendraaier en een knelkoppeling. Ook een emmer is geen overbodige luxe.

Stap 2 l Schakel de cv-ketel uit

Hiervoor zijn er twee opties: de hoofdschakelaar omzetten in de groepenkast of de stekker uittrekken. Zorg dat je radiator afgekoeld is, voor je deze gaat verwijderen.

Stap 3 l Verwijder de ombouw

Niet elke radiator heeft een ombouwkast, maar is dit wel het geval, maak dan de zijplaten los. Vaak kunnen deze losgeklikt worden.

Stap 4 l Laat het water uit de radiator lopen

Nu ga je het water aftappen. Doe je dit niet, dan loopt het water uit je radiator wat voor hinder en schade kan zorgen. Leg handdoeken en verwijder de dop van het terugloopventiel. Draai het ventiel dicht met de inbussleutel. Draai de radiatorkraan dicht en de draai de ontluchting open. Draai vervolgens de verbinding naar de cv-ketel los met een steeksleutel en laat het water weglopen in een emmer. Draai vervolgens de radiator weer dicht met de steeksleutel.

Is er geen voetventiel, dan moet je alle radiatoren in één keer aftappen. Deze kleine buis van messing of RVS is altijd afgesloten met een moer. Normaal vind je op een aftapkraan een kleine hendel om de kraan open te draaien, bij een voetventiel is deze hendel er niet. Moet je in één keer af tappen werk dan van de bovenverdieping naar beneden. Ontlucht de radiatoren en sluit vervolgens een tuinslang aan op de laagst gelegen verwarming en laat het water weglopen.

Stap 5 l Haal de verwarming van de muur

Draai de aan- en afvoerleidingen los en schroef de radiator van de muur.

Stap 6 l Dop de leidingen af

Ga je de leidingen niet meer gebruiken dan moet je je leidingen afdoppen. Dit doe je door een knelsluiting op de leidingen te schroeven. Er stroomt immers nog wel water door de leidingen en dat zou anders wegspuiten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼