Moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Het reinigen van zonnepanelen is een onderwerp waar heel wat discussie rond is. Moet je ze nu schoonmaken, of heeft dat geen enkel nut?

solar panel

Waarom moet je je zonnepanelen schoonmaken?

De belangrijkste reden om je zonnepanelen schoon te maken, is om hun rendement te optimaliseren. Wanneer stof en vuil zich ophopen, kan hun opbrengst dalen. In welke mate? Sommige specialisten zeggen minder dan 1%, terwijl sommige gebruikers verliezen tot wel 30% claimen! Dus hoeveel? Als je een grote productiedaling merkt in vergelijking met voorgaande jaren, kun je altijd een goede schoonmaakbeurt overwegen…

Waarom moet je je zonnepanelen niet schoonmaken?

Anderzijds zijn een aantal experten van mening dat het schoonmaken van zonnepanelen niet nodig is. Eric Franssen, directeur van het bedrijf Finale24, vertelde bij de RTBF bijvoorbeeld dat het schoonmaken van panelen een onnodige uitgave is. Volgens hem verliest een kunstmatig vervuild zonnepaneel minder dan 1% van zijn totale vermogen.

Wanneer en hoe maak je ze schoon?

Hoe vaak je ze schoonmaakt, hangt af van het gebied waarin je huis staat. Als je dicht bij vervuilende fabrieken woont of een boom in de buurt van je dak hebt die veel stuifmeel verspreidt, kan een jaarlijkse reiniging nuttig zijn. Als je echter in een gebied woont zonder grote vervuilingsbronnen, volstaat het om je zonnepanelen eens om de vijf jaar schoon te maken.

Om je zonnepanelen schoon te maken, gebruik je best gewoon zuiver water en een doek. Investeer niet in dure schoonmaakmiddelen die toch niet werken. Zonnepanelen kunnen zelfs beschadigd raken als je producten gebruikt die te veel schuren. Je vermijdt best ook om je panelen te hard te schrobben, zelfs met een zachte borstel, omdat dit de dichtingen kan beschadigen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼