Schouwbrand: wat zijn de oorzaken en hoe vermijd je het?

Je huis verwarmen met hout, kolen of stookolie in een kachel of open haard kan zorgen voor een risico op schouwbrand. En daarbij is een slecht onderhouden schouw zo goed als altijd de oorzaak.

Fire chimney
Thimthy Eberly

Uit officiële cijfers blijkt dat een derde van alle woningbranden wordt veroorzaakt door een schoorsteenbrand. Slecht onderhouden schoorstenen zijn bijna altijd de oorzaak. En nu de temperaturen weer dalen, zullen zoals elk jaar veel Belgen hun kachels en haarden met het nodige risico weer aansteken, aangezien de ophoping van roet van de vorige winter de kans op het ontstaan van brand vergroot.

Een schoorsteenbrand veroorzaakt sowieso aanzienlijke schade door rook en roet. Maar dat is alleen als de brand beperkt blijft tot de schoorsteen zelf. Als het vuur zich verspreidt naar brandbare materialen, kan het hele huis in de as gelegd worden!

Voorkomen is beter dan genezen…

Maar een schoorsteenbrand is makkelijk te voorkomen! Het enige wat je moet doen is je schoorsteen regelmatig laten onderhouden (minstens een keer per jaar) door een erkende schoorsteenveger. De schoorsteenveger verwijdert de roetaanslag die de oorzaak is van de meeste schoorsteenbranden.

Weet je niet zeker of het tijd is om je schoorsteen te laten vegen? Als je kachel brandt, kijk dan naar buiten om te zien of de rook die uit de schoorsteen komt wit (of kleurloos) is. Als dat zo is, is alles in orde! Als de rook echter grijzig of zelfs zwart is, is het hoog tijd om een specialist in te schakelen!

Let op wat je verbrand!

Weet tot slot dat hars, naast roet, ook het risico op een schoorsteenbrand vergroot. Hars is moeilijk te verwijderen, zelfs met een grondige schoonmaakbeurt. Je verbrandt dan ook best geen vochtig of behandeld dennenhout. Droog, onbehandeld hout brandt in ieder geval het best!

Mocht er ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch nog brand uitbreken, bel dan meteen de brandweer op het noodnummer 112.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼