Ben je verplicht om je schoorsteen te vegen?

De cijfers liegen niet: een derde van de woningbranden wordt veroorzaakt door een schouwbrand. Voor je veiligheid is het dus geen overbodige luxe om regelmatig je schoorsteen te vegen. Maar is dat ook verplicht?

Chimney sweep cleaning

Of je nu stookt op olie, hout of kolen, de verbranding van deze brandstoffen leidt tot roet- of teerafzetting, die zich na verloop van tijd ophoopt in het rookkanaal en vlam kan vatten. Enkel een schoorsteenveegbeurt kan deze brandbare aanslag verwijderen.

Schoorsteenvegen kan op twee manieren.

– Bij de eerste wordt de schoorsteen van binnenuit geveegd, oftewel vanaf de bodem. Dit gebeurt met een metalen of synthetische borstel die aan een stok is bevestigd.

– Bij de tweede manier wordt de schoorsteen van buitenaf geveegd, vanaf de bovenkant van de schoorsteen. Hiervoor gebruikt men opnieuw een speciale borstel, die is bevestigd aan een kabel met een gewicht aan het uiteinde.

In beide gevallen beweegt de schoorsteenveger heen en weer om de aanslag op de wanden van de schouw te verwijderen. Zodra dit is gebeurd, zuigt en reinigt de professional die je hebt ingeschakeld de bodem van de schoorsteen. In één beweging kan je dan ook controleren of het rookkanaal niet wordt geblokkeerd door een vogelnest of een loszittend deel van het dak.

Wat zegt de wet?

Het hangt ervan af waar je schoorsteen op aangesloten is. In het geval van een kachel of open haard, op hout of pellets, ben je wettelijk verplicht om je rookkanaal één keer per jaar te laten vegen. Er is uiteraard niets dat je ervan weerhoudt om het zekere voor het onzekere te nemen en je schoorsteen regelmatiger te laten vegen, vooral als je het hele jaar door met hout verwarmt. Bij conventionele ketels moet het rookkanaal worden geïnspecteerd door een erkende vakman tijdens de periodieke EPB-inspectie (die nu verplicht is).

De EPB-controle omvat het onderhoud van de ketel en het rookafvoersysteem, het afstellen van de brander en het controleren van bepaalde vereisten met betrekking tot, in het bijzonder, de emissies van de ketel wanneer deze in werking is. De frequentie van de inspectie varieert afhankelijk van de brandstof. Voor gasgestookte branders is het elke twee jaar, en voor oliegestookte branders jaarlijks.

Is het de verantwoordelijkheid van de huurder of van de verhuurder om de schoorsteen te laten vegen?

Aangezien de huurder verantwoordelijk is voor het onderhoud van de woning en de apparatuur, inclusief de schoorsteen en de boiler, is het zijn of haar verantwoordelijkheid om de rookkanalen te laten vegen.

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor het herstellen van schade, door bijvoorbeeld bakstenen die in de schoorsteen vallen, en moet deze betalen. Deze verplichtingen staan meestal vermeld in het huurcontract.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼