Kan je als huurder een vergoeding vragen voor de stookolie die nog in de tank zit?

Bij het einde van de huur zitten er nog heel wat liters stookolie in de tank van de woning die je huurt. Kan je vragen dat je verhuurder je daar een vergoeding voor betaalt? Mag je er ook voor kiezen om de tank leeg te maken en de inhoud mee te nemen?

heating fuel oil tank

Vergoeding?

Als je vertrekt uit het huurpand kan je je verhuurder niet verplichten om je een vergoeding te betalen voor de stookolie die op dat moment nog in de tank zit. Je kan ook een eventuele nieuwe huurder hiertoe niet verplichten.  Je kan natuurlijk altijd proberen een overeenkomst te sluiten met de verhuurder of nieuwe huurder. Zeker als je de stookolie ‘verkoopt’ tegen een heel wat lager bedrag dan de aankoopprijs kan een nieuwe huurder daar wel eens interesse in hebben.

En anders?

Wil de verhuurder of de nieuwe huurder je niet betalen voor de stookolie die nog in de tank zit, dan mag je die strikt gezien meenemen.  Hou er wel rekening mee dat je bij het uithalen van de stookolie niet mag morsen en niets mag vervuilen.  Hou tevens rekening met de kosten die verbonden zijn aan het leeghalen van de tank.

Even veel inlaten

Het kan zijn dat er bij het begin van de huur werd vastgesteld hoeveel stookolie er nog in de tank zit. Als dat het geval is moet je er als huurder voor zorgen dat er op het einde van de huur evenveel inzit. De verhuurder mag nu eenmaal van jou verwachten dat je het pand achterlaat in dezelfde staat als diegene waarin je het pand hebt ontvangen. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder een schadevergoeding van je vragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼