Zijn je zonnepanelen nog performant?

Stijgt je stroomfactuur en twijfel je aan de efficiëntie van je zonnepanelen? Dit is hoe je hun efficiëntie checkt.

solar panel

Zonnepanelen zijn ontworpen om ruim twintig jaar mee te gaan, maar hun rendement kan na verloop van tijd afnemen. Sommige experts spreken van een rendementsverlies van zo’n 0,5% per jaar. Na 25 jaar kan het rendement van de panelen dus met 10-15% gedaald zijn!

Als je merkt dat de productiepieken van je panelen in de loop der jaren wat afnemen, kan dat het gevolg zijn van een rendementsverlies van je panelen. De productie van twee op zichzelf staande zonnige dagen vergelijk je best niet om het rendement te checken, want er zijn altijd kleine variaties in de productie doordat de zon op verschillende manieren schijnt. Je moet dus op de lange termijn kijken door gegevens van je omvormer te bekijken, wat bijvoorbeeld via een applicatie kan.

Een plotse rendementsdaling?

Als je merkt dat je panelen veel minder goed presteren in vergelijking met toen ze geplaatst werden, dan is dat niet noodzakelijk alleen omdat ze ouder zijn geworden! Een visuele inspectie kan problemen aan het licht brengen, zoals vuil of fysieke schade. Obstakels die het licht blokkeren, zoals boomtakken of opgehoopt vuil, kunnen ook de efficiëntie verminderen. Maak je panelen regelmatig schoon en controleer op schaduwen.

Vraag het aan een professional

Als de bovenstaande stappen niets bijzonders aan het licht brengen, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Een evaluatie door een expert kan problemen aan het licht brengen die niet meteen voor de hand liggen, zoals storingen in het elektrische systeem of fabricagefouten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼