Het EPC: misbegrepen door heel wat Belgische woningkopers?

Het EPC-attest is een steeds belangrijker aspect geworden bij de aankoop van vastgoed. Toch begrijpen niet alle Belgen het belang van deze score…

peb house belgium

Volgens het marktonderzoek rond vastgoed van KBC Bank & Verzekeringen is de energiezuinigheid van een woning een belangrijk koopcriterium geworden voor de Belgen: meer dan driekwart van de toekomstige huiseigenaren vindt de EPC-score (Energieprestatiecertifcaat) belangrijk of zelfs essentieel, tegenover 61% vorig jaar.

Er zijn lacunes

Een meerderheid van de Belgen geeft echter toe dat ze niet voldoende geïnformeerd zijn over de EPC-vereisten. De helft van de Belgen weet nog steeds niet wat de EPC-score van hun eigen woning is, al is dat percentage wel gedaald in vergelijking met vorig jaar. Nog verontrustender is dat meer dan 40% van de respondenten niet weet dat woningen tegen 2050 een A- of B-score moeten behalen.

Een ambitieus objectief!

Caroline Lejeune, voorzitter van Franstalige federatie van vastgoedmakelaars (Federia), wijst op zowel de ambitie als de uitdagingen van de energetische renovaties tussen nu en 2050: "Het is onrealistisch om tussen nu en 2050 alles te willen renoveren", legt ze uit. Niet in het minst vanwege het tekort aan arbeidskrachten.

Prioriteiten bij renovatie en gebrek aan informatie

Isolatie en de plaatsing van zonnepanelen zijn de belangrijkste renovaties die woningbezitters overwegen om de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren. Meer dan 60% van hen voelt zich echter slecht geïnformeerd over de subsidies die beschikbaar zijn voor renovatie.

Eigendom, een prioriteit voor de Belgen

Ondanks de hindernissen, met name de stijgende kosten van bouwmaterialen en energie, blijft een eigen woning bezitten een prioriteit voor de Belgen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste woning kopen gaat erop achteruit, wat de moeilijkheden toont waarmee kopers in het huidige economische klimaat geconfronteerd worden.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼