Europa: je huis wordt uitstootvrij tegen 2050!

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord gesloten om de energetische renovatie op het continent te versnellen en op die manier tot een uitstootvrij vastgoedpark te komen tegen 2050.

Insulation

Dit akkoord voorziet dat vanaf 2030 alle nieuwe gebouwen koolstofneutraal moeten zijn, dankzij een beperkt verbruik en het gebruik van koolstofarme energiebronnen. Nieuwe gebouwen die worden gebruikt door of eigendom zijn van overheidsinstanties mogen bovendien al vanaf 2028 geen schadelijke emissies meer uitstoten!

En bestaande gebouwen?

Bestaande gebouwen moeten worden gerenoveerd of verbouwd om tegen 2050 hetzelfde te presteren. "Dat is opnieuw een stap in de richting van de EU-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Vandaag is een goede dag voor onze burgers, onze economie en onze planeet," verwelkomde Spaans minister voor Ecologische Transitie Teresa Ribera de beslissingen. Haar land is zes maanden lang voorzitter van de Raad van de EU. Ze voegde eraan toe dat "gebouwen verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Dankzij deze overeenkomst kunnen we de energieprestaties van gebouwen verbeteren, de uitstoot verminderen en energiearmoede bestrijden."

Voor residentiële gebouwen moeten de lidstaten maatregelen nemen om het energieverbruik tegen 2030 met ten minste 16% terug te dringen en tegen 2035 met ten minste 20 tot 22%. Lidstaten moeten ook de slechtst presterende 16% van de niet-residentiële gebouwen renoveren tegen 2030 en de slechtst presterende 26% tegen 2033 door middel van minimumeisen voor energieprestaties.

Fossiele brandstoffen op de schop

"Als dat technisch en economisch haalbaar is," moeten de lidstaten geleidelijk zonne-installaties plaatsen op openbare en niet-residentiële gebouwen, afhankelijk van hun grootte, en in alle nieuwe woongebouwen tegen 2030, voegt het Europees Parlement eraan toe.
De tekst, die een belangrijk onderdeel is van het Europese klimaatplan, roept ook op om verwarmingsketels op fossiele brandstoffen volledig uit te faseren tegen 2040. "Lidstaten moeten ook stoppen met het subsidiëren van op zichzelf staande ketels op fossiele brandstoffen vanaf 2025," staat ook te lezen in de tekst. Uitzonderingen op de regels zullen echter mogelijk zijn voor agrarische en historische gebouwen, maar ook kerken en gebedshuizen. De overeenkomst moet nog formeel worden goedgekeurd door het Parlement en de Raad (en dus niet door de lidstaten).

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼