Brussel: zoveel huishoudens zullen hun woning moeten renoveren!

Tegen 2033 zullen energieverslindende woningen met energielabel F of G verboden zijn in Brussel. Dat betekent een immense werf, want een groot gedeelte van de Brusselse gebouwen heeft nood aan een energetische renovatie!

brussels
visit.brussels – Jean-Paul Remy

De Brusselse regering voerde een nieuwe wetgeving in die ongeveer 750.000 huishoudens verplicht om hun woning te renoveren. De maatregel, die bedoeld is om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren, maakt deel uit van het streven om de klimaatverandering tegen te gaan en het energieverbruik te beperken. Brussel moet, net als de andere twee gewesten en de rest van Europa, tegen 2050 koolstofneutraal zijn. De Europese hoofdstad gebruikt landbouw echter niet als hefboom, maar alleen vastgoed, de tertiaire sector en transport. Er moet met andere woorden extra hard inspanningen geleverd worden op dat vlak!

Wie krijgt ermee te maken?

Deze maatregel heeft gevolgen voor alle huiseigenaren in het Brussels Gewest. Ze zullen verplicht worden om werken uit te voeren om de thermische isolatie, het verwarmingssysteem en eventueel het ventilatiesysteem van hun woning te verbeteren. Hiervoor wordt het EPC-attest verplicht vanaf 2026 en is er financiële steun beschikbaar. Hoewel de intentie lovenswaardig lijkt, kan dit gedwongen proces dramatische gevolgen hebben voor eigenaars zonder middelen. Zij kunnen boetes krijgen die worden berekend op basis van de ernst van de overtreding en de duur van de vertraging.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼