De Brusselse overheid heeft beslist dat er tegen 2033 geen enkel gebouw meer mag zijn met een EPC-score van F of G.
De regering Vervoort plant een nog ambitieuzere renovatiestrategie voor gebouwen dan ze tot nu toe al deed, met een eenvoudig doel: energieverslindende gebouwen verbieden binnen tien jaar. De autoriteiten van de hoofdstad willen er op die manier voor zorgen dat er in 2033 geen gebouwen meer zijn met een EPC-score van F of G. Dat moet minstens E worden. Als dat niet het geval is, zullen eigenaars administratieve boetes opgelegd krijgen. Maar dat is nog niet alles! In 2043 zullen ook EPC-scores E en D verboden zijn!
En publieke gebouwen?
Ook publieke gebouwen worden door deze maatregel getroffen. Voor sociale woningen worden dezelfde doelen gesteld voor 2030 en 2040. Bij sociale woningen gelden echter niet de EPC-scores, maar wel de te behalen energieprestaties uitgedrukt in kWh. Deze subtiliteit wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de overheid dankzij de OVM’s (openbare vastgoedmaatschappijen) een gedetailleerder beeld heeft dan van particuliere gebouwen. Een initiatief dat alleen maar kan worden toegejuicht, aangezien sommige sociale woningen in zo’n slechte staat zijn dat de maandelijkse energierekening vaak hoger is dan de huur!
Paniek in Brussel?
Hoewel deze maatregelen zeker ambitieus zijn, zijn ze ook een bron van bezorgdheid voor duizenden Brusselse huiseigenaars, die niet over voldoende middelen beschikken om hun woning te trakteren op een energetische renovatie, en dat ondanks de verschillende beschikbare subsidies. Hetzelfde geldt voor de bestuurders van veel OVM’s, die hun financiële zorgen uiten en vragen hebben bij de haalbaarheid van het plan van de overheid om ongeveer 37.000 sociale woningen in het Brusselse Gewest te renoveren.