Verdwenen gebouw: we blikken terug op het trieste einde van één van de mooiste kastelen van Wallonië

Het kasteel van Noisy, dat ook wel ‘Château Miranda’ genoemd wordt, werd beschouwd als één van de mooiste van Wallonië. Het werd vijf jaar geleden afgebroken. Vandaag blijven alleen de stallingen nog over.

Vijf jaar geleden werd één van de mooiste bladzijden uit de geschiedenis van het Waalse erfgoed omgeslagen. De teloorgang van het Château de Noisy, ook bekend als het ‘Château Miranda’, zorgde voor verontwaardiging over de hele wereld. De regionale overheden trokken zich echter niets aan van het feit dat het lokale erfgoed in puin werd gelegd. Het gebouw met zijn flamboyante neogotische stijl had nochtans alles van een sprookjeskasteel. Een echte hartenbreker bij fans van het genre!

In zijn begindagen was het kasteel gewoon een boerderij die onderdeel was van een ander kasteel vlakbij, dat toebehoorde aan de graaf van Liedekerke-Beaufort. Uit angst voor de gevolgen van de Franse Revolutie vluchtte de graaf in 1792 met zijn gezin naar de boerderij en in de loop der jaren breidde de familie geleidelijk uit. Het kasteel zoals het er in de 20ste eeuw uitzag, werd gebouwd tussen 1866 en 1907 onder leiding van de Engelse architect Edward Milner, die eerder al werkte aan het beroemde Crystal Palace. Na zijn dood nam de Franse architect Pelchner zijn rol over.

Het kasteel werd tijdens het eerste deel van de 20ste eeuw de zomerresidentie van de familie Liedekerke-Beaufort, om daarna kortstondig bezet te worden door Duitse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens werd het een vakantiebestemming voor de kinderen van de spoorwegarbeiders van de NMBS. In 1991 werd het Château de Noisy verwoest door een brand. Door een gebrek aan onderhoud raakte de site al snel in verval. In die mate zelfs dat de structuur van het gebouw aan het eind van de vorige eeuw niet meer te redden was. Hoewel de sloop al in 2015 vaststond, werd de afbraak van het kasteel uitgesteld door talrijke burgeracties en administratieve procedures. De sloop vond uiteindelijk plaats tussen de herfst van 2016 en de lente van 2017.

Icoon bij de urban explorers

Gedurende 25 jaar, van bij het begin van de jaren ’90 tot aan de sloop, trokken wandelaars en ‘urban explorers’ massaal naar het domein, met hun smartphones en camera’s in de aanslag om de magie van de plek vast te leggen. Het Château de Noisy werd zelfs opgenomen in lijsten van de mooiste verlaten plekken ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het de afgelopen jaren duizenden bezoekers verwelkomde uit alle lagen van de bevolking, met talloze websites die sublieme foto’s tonen, ondanks de bouwvallige staat.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼