Komt deze belabberde lente eigenaars van zonnepanelen duur te staan?

Het is niemand ontgaan: deze lente is één van de slechtst die we de afgelopen tien jaar gekend hebben. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor eigenaars van zonnepanelen?

Solar panel with rain drops on it. Solar panel in rain.

De cijfers spreken voor zich: tot 50% meer regen en tot 30% minder zon sinds het begin van het jaar! Dankzij die combinatie van een ernstig gebrek aan licht, een overvloed aan regen en abnormaal zacht weer, was deze lente één van de somberste sinds het begin van de 21ste eeuw! Deze abnormale omstandigheden hebben geleid tot overstromingen en modderstromen, die op hun beurt ernstige schade veroorzaakten. Dat was vooral het geval in het oosten van ons land, maar ook bij onze zuiderburen, in de regio’s Lorraine, Alsace, Bourgogne en Centre-Ouest.

Welke minderopbrengst?

Nu het tekort aan zon in sommige streken van België oploopt tot bijna 30%, is het niet verwonderlijk dat zonnepanelen de laatste maanden minder stroom produceerden. Het is een situatie die doet denken aan de rotzomer van 2021, toen juli bijzonder somber was en de stroomproductie door zonnepanelen drastisch daalde. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn voor de volledige lente van 2024, daalde de gemiddelde elektriciteitsproductie in juli 2021 met 10-20% ten opzichte van een ‘normale’ julimaand. Hetzelfde resultaat zullen we waarschijnlijk zien voor de productie in de lente van 2024.

Zijn ze nog rendabel?

Weet echter dat zonnepanelen een rendabele investering blijven, omdat de nieuwste generatie panelen energie produceren wanneer er licht is, en niet noodzakelijk zonneschijn. Ze leveren dus ook stroom op relatief bewolkte dagen. Over het algemeen zijn experts het erover eens dat investeren in zonne-energie voor woningen nog steeds een aantrekkelijke optie is, omdat de installatie na zes of zeven jaar terugverdiend zijn, terwijl de levensduur momenteel 20 tot 25 jaar bedraagt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼