Welk huishoudtoestel verbruikt het meest?

Droogkast, oven, airco of wasmachine, heel wat huishoudtoestellen vreten energie. Maar welk apparaat verbruikt het meest?

Elk jaar verbruikt ons land meer elektriciteit. Er is nog veel werk om dat te verminderen! Een van de oplossingen is het gebruik van energie-intensieve huishoudtoestellen te beperken. Dan moet je nog weten welke het meeste verbruiken. Daarvoor hebben we een klassement opgemaakt, gebaseerd op het gemiddelde elektriciteitsverbruik van elk apparaat op een jaar tijd.

1. De traditionele oven

Op de eerste plaats staat de traditionele oven met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 1.000 kWh. Als je graag met de oven kookt en bakt, kunnen we je enkel maar aanraden om de “heteluchtstand te gebruiken, die duurzamer is, of om te kiezen voor een combi-oven (oven en microgolfoven). Daarmee kan je de kooktijd van je bereidingen inkorten en zo dus ook je verbruik verminderen.

2. De boiler en radiatoren

Als je woonst is uitgerust met een elektrische boiler en radiatoren, weet dan dat je met grote energievreters opgescheept zit, want ze verbruiken gemiddeld meer dan 1.000 kWh per jaar, elk! Om het elektriciteitsverbruik te verminderen, kies je voor douches in plaats van een bad en door je woning goed te isoleren kan je het gebruik van de radiatoren verlagen.

3. De kookplaat

Elektrische kookplaten maken gebruik van verschillende technologieën (vitrokeramisch, inductie en traditioneel). Afhankelijk van het type dat je in je keuken hebt geïnstalleerd, kan je elektriciteitsverbruik op een jaar verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Inductie staat synoniem voor sterke besparingen, dankzij erg korte kooktijden. Dat is minder het geval voor vitrokeramische kookplaten, die trager zijn, en nog minder het geval voor traditionele elektrische kookplaten, die je zo snel mogelijk moet vervangen!

Daarnaast let je er ook best op dat je altijd je potten afdekt als je water wil koken. Je kan ook de kookplaats één of twee minuten voor het einde van de kooktijd uitschakelen om zo het elektriciteitsverbruik te verminderen.

4. De airco

Een airco verbruikt gemiddeld tussen de 500 en 1.000 kWh per jaar. Om het verbruik te beperken, doe je de rolluiken, luiken en gordijnen dicht tijdens de warmste dagen. Geniet ook van de frissere avonden en ochtenden om je woning te verluchten, als het kan door tocht te creëren.

5. De droogkast

Ook al verbruiken elektrische droogkasten gemiddeld 350 kWh per jaar, die waarde kan snel stijgen als je een ouder model gebruikt! Aarzel dus niet je oude droogkast te vervangen door een moderner en duurzamer exemplaar.

Naast die tip, kunnen we je ook aanraden om je was goed uit te wringen voor je het in de droogkast stopt. Je kan je was natuurlijk ook laten drogen in de lucht, als dat mogelijk is, of zelfs naar een wasserette in de buurt gaan als je in de stad woont!

6. De afwasmachine

Nog een grote verbruiker van elektriciteit (en water): de afwasmachine. De recentste modellen stellen zich tevreden met gemiddeld 250 kWh per jaar. Dat verbruik kan variëren naargelang het programma dat je het meest gebruikt. Om de honger van dit apparaat te stillen, laat je het enkel draaien als het vol is en verkies je de Eco-stand en lage temperaturen, waarmee je je elektriciteitsverbruik tot 45% kan laten dalen!

7. De koelkast

Ook hier hangt alles af van de leeftijd van je toestel. Koelkasten en diepvriezen verbruiken over het algemeen tussen de 200 en 500 kWh/jaar. De recentste en meest duurzame modellen kunnen toekomen met 125 kWh op een jaar. Het kan dus interessant zijn om een frigo die niet meer voldoet aan de huidige normen te vervangen. Maak het in ieder geval regelmatig schoon en plaats het niet in de buurt van een warmtebron om het verbruik te verminderen.

8. De wasmachine

Wie wast op 30° verbruikt natuurlijk niet zoveel als iemand die hogere temperaturen verkiest. Een alleenstaande zal ook niet hetzelfde verbruik hebben als een gezin met kinderen. Reken toch op een minimumverbruik van gemiddeld 200 kWh per jaar, een gemiddelde dat kan variëren naargelang de hierboven genoemde elementen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼