Is het in 2022, nu de temperaturen even snel stijgen als de energieprijzen, nog verstandig om een airco te kopen? Verbruiken airco’s werkelijk veel? Wat is de kost van aankoop en gebruik?
Eerst en vooral moet je je buigen over de isolatie van je woning. Een airco kopen terwijl je huis een energetische zeef is, is weggesmeten geld. De airco kan inderdaad snel een echte energievreter worden. Zo ga je aan de slag.
Wat zijn je noden?
Heb je een grote ruimte die afgekoeld moet worden? Hoeveel ruimtes? Heb je hoge plafonds? Met die formule krijg je een idee van het nodige vermogen: oppervlakte van de ruimte (m²) x hoogte van het plafond (m) x 50. Uiteraard kan het cijfer van “50” naar boven of beneden bijgesteld worden in functie van het aantal personen dat onder hetzelfde dak woont, de isolatie, de ligging van je woning, de aard van je muren, … Reken gemiddeld een vermogen van 1500 tot 2000 Watt voor een ruimte van ongeveer 10 m². Neem het niet te nauw, want dan zal je airco op volle toeren draaien, wat een hoger energieverbruik betekent.
Hoeveel kost het gebruik ervan?
Voor een airco van 4 kWh die je 50 dagen per jaar gedurende 4 uur per dag gebruikt, betaal je ongeveer 180 euro per jaar aan de huidige elektriciteitsprijs (0,23 cent per kWh). Die prijs kan natuurlijk sterk naar beneden bijgesteld worden als je kiest voor een model met warmtepomp… Of naar boven als je kiest voor een sterker model en/of als de hittegolven langer duren!
En de aankoop?
Alles hangt af van het model! Dat gaat van enkele honderden euro’s voor een mobiele airco tot enkele duizenden euro’s voor een muurmodel dat door een professional geïnstalleerd wordt en voorzien is van een warmtepomp. Als je kiest voor meerdere units in je woning met een warmtepomp, reken dan op maximum 8.000 euro, inclusief installatie! Een hele investering…