Je woning isoleren voor een betere EPB: rendabel in geval van verkoop?

Terwijl er enkele jaren geleden maar weinig interesse voor was, staat de EPB vandaag in het midden van de belangstelling. Een slechte EPB is een bijkomende drempel om een lening te krijgen bij de bank, maakt het onmogelijk om de huur te indexeren en vertraagt een verkoop aanzienlijk. Is het de moeite waard om te investeren in isolatiewerken om een betere EPB te bekomen? Haal je je investering er weer uit?

Elke expert zal je hetzelfde zeggen: het hangt van het pand af. Ook al worden panden met een goede EPB aanzienlijk gemakkelijker verkocht en tegen een betere prijs, de investering is niet altijd rendabel, verre van. Als het pand volledig gerenoveerd moet worden, kan je natuurlijk beter laten in de huidige staat. Zonnepanelen installeren heeft dan maar weinig zin, zeker als het dak vernieuwd moet worden. Hetzelfde geldt voor de ramen en het dak: het gaat vaak om een zware investering, die niet altijd terugverdiend kan worden. Bovendien is de materiaalkeuze van de ramen een kwestie van persoonlijke smaak.

Wat werkt?

Kleine verbeteringen die gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden en die helpen om enkele EPB-punten te sprokkelen: denk maar aan thermostatische ventielen, isolatie van buizen, isolatie van een garagepoort of van de zoldervloer… Die investeringen zijn over het algemeen doenbaar voor een handige Harry en kunnen gedaan worden op een beperkt budget. In dat geval is de investering inderdaad het overwegen waard.

✨ Benieuwd naar de waarde van je vastgoed? Ontdek onze online tool voor vastgoedwaardering, speciaal ontworpen om je snel en gratis te helpen bij het beoordelen van de waarde van je eigendom! Of je nu een eigenaar, een investeerder of gewoon nieuwsgierig bent, onze tool voldoet aan al je verwachtingen. 💡 Twijfel niet langer, bezoek onze sectie voor vastgoedwaardering en ontdek de waarde van je eigendom met slechts een paar klikken! 🏠 🏢 💰