Isolatie: wat zijn de gevolgen van een slecht EPB?

Steeds meer banken en kredietverstrekkers hechten belang aan een EPB-certificering. In zulke mate zelfs dat dit nu invloed kan hebben op het verstrekken van een hypotheek!

Het is een feit dat banken en kredietinstellingen steeds meer waarde hechten aan het EPB-certificaat van een onroerend goed. Ter herinnering, dit label evalueert op een schaal die van groen naar rood gaat of je woning aan bepaalde eisen voldoet, voornamelijk op het gebied van thermische isolatie. De kleuren worden gecombineerd met letters die van A naar G gaan: hoe dichter je bij A komt, hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe dichter je bij G komt, hoe slechter. Panden die in de categorieën F en G zijn ingedeeld, worden dus als energieverslindend beschouwd.

Verhuur

In een tijd waarin de overheid op dit vlak strenger wordt en we een ongekende energiecrisis doormaken, wint het EPB-certificaat logischerwijs aan belang, zozeer zelfs dat het onvermijdelijk wordt. Onlangs is het een criterium geworden dat de mogelijkheid bepaalt om de huurprijs door de eigenaar van het onroerend goed in alle regio’s van het land te indexeren. In Wallonië, Brussel en Vlaanderen kunnen eigenaars niet meer indexeren als het gehuurde pand een EPB F of G heeft.

Renovatie

Maar het EPB wordt niet alleen door de overheid gebruikt om eigenaars te dwingen de energieprestaties van een woning die ze verhuren te verbeteren. Het wordt immers ook in andere gevallen gebruikt, met name om te bepalen op welke subsidies u recht heeft als u van plan bent uw woning te renoveren. Het is ook verplicht wanneer u een woning verkoopt, zodat de koper ze met volledige kennis van zaken kan verwerven.

Selectiecriterium voor banken

Naast de overheid is ook het EPB-attest een criterium geworden dat banken gebruiken om al dan niet een hypothecaire lening toe te kennen. Logisch, want als de bank van mening is dat als het EPB slecht is, zullen er vroeg of laat renovatiewerkzaamheden nodig zijn. Als gevolg hiervan is er een groeiende tendens dat ze de kosten van deze renovaties toevoegen aan de aankoopprijs van het gebouw in hun kredietberekening. En aangezien het de totale kostprijs van de aankoop is die gebruikt wordt om de sterkte van een vastgoeddossier te beoordelen, houden banken nu rekening met het EPB in hun beslissing om een hypothecaire lening toe te kennen.

Sommigen gaan zelfs nog verder omdat ze van de koper eisen dat hij, in het geval van leningen van meer dan 90% van de aankoopprijs, binnen een redelijke termijn renovatiewerkzaamheden uitvoert, anders zullen ze eenvoudigweg weigeren de hypothecaire lening te verstrekken!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼