Mag je een aannemer cash betalen?

Een aannemer die werken bij je uitvoerde, vraagt je om zijn rekening cash te betalen. Heb je die situatie al eens meegemaakt? Hoe ga je het beste met die vraag om? Welke voorzorgen moet je nemen als je effectief in cash betaalt? In dit artikel bekijken we de regels rond betalingen in cash in België voor diensten in de bouw.

Pouvez-vous payer vos travaux en cash ?
Emil Kalibradov

Het gebeurt wel eens dat een aannemer die werken bij je uitvoerde je vraagt om zijn rekening in contant geld te betalen. Kan je veilig ingaan op die vraag? Is zo’n cash betaling wel toegelaten en hoe ga je te werk?

De grenzen van cash betalingen

Eerst en vooral moet je weten dat je in contant geld mag betalen, maar dat er regels zijn daarrond. Je aannemer mag een cash betaling van je aanvaarden als de prijs van de werken (BTW inbegrepen) lager ligt dan 3.000 euro. Is de prijs 3.000 euro of hoger, dan mag de cashbetaling 10 % bedragen van deze prijs met een maximum van 3.000 euro. Het kan echter blijken dat dat soort sommen cash betalen, niet echt praktisch is. Bedraagt de factuur bijvoorbeeld 4.000 euro, dan mag de cashbetaling hoogstens 400 euro zijn. Je mag daarbij overigens niet de totaalprijs van de werken in schijven betalen om op die manier onder deze grens te blijven.

Verkies een overschrijving

Als de aannemer een cashbetaling vraagt, is het beter om alternatieven te zoeken. Cashbetalingen houden risico’s in, vooral voor jou als klant. Laat hem weten dat je het bedrag zal overschrijven op zijn rekening. Op die manier heb je namelijk – als er achteraf een discussie rijst- het bewijs dat je de rekening van je aannemer betaalde.

Vraag minstens een betalingsbewijs

Betaal je toch cash, vraag dan in elk geval dat de aannemer je een betalingsbewijs geeft. Als je zo’n bewijs niet ontvangt, riskeer je later de betaling niet te kunnen bewijzen. In het andere geval heb je een schriftelijk bewijs in handen dat je betaald hebt. Heb je dat bewijs niet, dan kan je problemen krijgen als de aannemer achteraf beweert dat de factuur nog niet betaald is. Zonder betalingsbewijs bestaat de kans dat je aannemer je het betaalde bedrag nog eens aanrekent en je dus twee keer moet betalen, en dat wil je uiteraard niet.

Samenvattend kunnen we stellen dat hoewel cash betalingen voor bouwwerken in België binnen bepaalde grenzen toegestaan zijn, het over het algemeen aan te bevelen is om te kiezen voor een elektronische betaling of bankoverschrijving. Deze methodes bieden extra voordelen op het vlak van traceerbaarheid en bewijs van betaling. Door ervoor te zorgen dat je de wettelijke regels naleeft, vermijd je de potentiële risico’s van contante betalingen. Zorg ervoor dat je een degelijk betalingsbewijs bijhoudt om een veilige transactie te garanderen. De volgende keer dat een aannemer je om een cash betaling vraagt, weet je hoe je verstandig moet reageren. Door de aanbevelingen in dit artikel op te volgen, bescherm je je rechten en belangen en zorg je voor een zorgeloze transactie bij je (ver)bouwwerken.

Hou in elk geval altijd rekening met de regels rond contante betalingen voor werken. Door transparant te werk te gaan, vermijd je de mogelijke valkuilen die vasthangen aan cash betalingen. Zorg ervoor dat je deze regels volgt om transparantie in je transacties te garanderen. Onthou dat de regels en voorschriften in de bouwsector zijn opgesteld om niet alleen aannemers, maar ook klanten te beschermen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼