Na de keuken is het zonder twijfel de badkamer die de tand des tijds het minst goed doorstaat. Het overwegen om ze te renoveren, is dus geen gek idee. Maar laat je dan zeker niet vangen aan deze 7 veelgemaakte fouten!
1. (Goedkope) verf
Over het algemeen wordt verf in de badkamer niet aangeraden. Tegels blijven met andere woorden de makkelijkste en meest efficiënte keuze. Wie het echter toch niet kan laten om de verfborstel boven te halen, doet er goed aan acrylverf te gebruiken op een droge muur. Let wel: de kans bestaat altijd dat de verflaag na een tijd barsten begint te vertonen, welke verfsoort je ook kiest.
2. Een klassieke badkraan
Hoewel er uiterst elegante exemplaren bestaan, raden we een klassieke badkraan af. Ze zijn onhandig in gebruik en verbruiken daardoor ook meer water. De beste keuze: een kraan waarbij je de juiste temperatuur kan instellen en je dus niet voor verrassingen komt te staan.
3. Te weinig beweegruimte
Je badkamer renoveren, houdt natuurlijk in dat je kasten vervangt, een nieuwe douche voorziet, eventueel een tweede wasbak, een wc… Maar wat je vooral niet mag vergeten, is om voldoende beweegruimte te voorzien. De gouden regel? 60 vrije centimeter voor elk meubel en je zit safe.
4. Verlichtingsperikelen
De verlichting staat misschien niet op de hoogste plek als het over prioriteiten gaat, maar is daarom niet onbelangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor verlichting rond de spiegel om schaduwen te vermijden – kwestie van jezelf ‘s morgens op de best mogelijke manier te kunnen zien. Probeer daarnaast vooral koude verlichting te vermijden. Ook de badkamer moet sfeervol zijn.
5. Beton-Ciré / betonstuc
Akkoord, het is steeds meer in de mode maar betonstuc, ook wel cementstuc genoemd, moet zeer minitieus geplaatst worden en na verloop van tijd kunnen er soms scheurtjes in komen. Niet echt het allerbeste idee dus, buiten voor de die-hards.
6. Een gebrek aan ventilatie
Een klassieke fout. Een onvoldoende geventileerde badkamer valt ten allen tijde te vermijden en wanneer een simpel raam niet volstaat, wat vaak het geval is, is het nooit onverstandig om te investeren in een luchtafzuigsysteem/elektrische ontvochtiger.
7. Elektrische apparaten dicht bij douche en/of bad
Lijkt logisch om dit niét te doen en toch… Vooral in kleinere badkamers kan je soms moeilijk anders, maar probeer het toch altijd te vermijden. Water+elektriciteit=foute boel!