Je bent geïnteresseerd in de aankoop van een onroerend goed en doet een bod. Kan je dat bod naderhand weer intrekken? Hoe ga je te werk?
Je doet een bod op een onroerend goed dat niet direct wordt aanvaard. Enkele weken later komt er een ander pand te koop waarin je geïnteresseerd bent. Ben je in dat geval nog gebonden door het eerste bod? Wat kan je doen?
Maak goede afspraken
Als je een bod doet, is het belangrijk je niet te lang te engageren. Een verkoper die je bod in zijn schuif heeft liggen houdt dat namelijk misschien wel achter de hand in de hoop om alsnog een hogere prijs via iemand anders te bekomen. Bovendien zit jij gedurende de duurtijd van het bod ‘vast’ en kan je niets anders kopen.
Het is dan ook aangewezen je bod te beperken in de tijd en het niet langer te laten gelden dan enkele dagen tot hoogstens enkele weken. Neem dan ook in je bod een duidelijke termijn op hoe lang het geldt.
Na aanvaarding, geen intrekking
Als je geen termijn koppelde aan je bod, kan je dat alleszins niet meer intrekken nadat de verkoper het aanvaardde. Een bod is nu eenmaal bindend. De verkoper zal dan ook kunnen eisen dat je het pand waarop je een bod deed koopt. Doe je dat niet, dan kan de verkoper een schadevergoeding van je vragen.
En zolang er geen aanvaarding is?
Zolang de verkoper het bod (waaraan geen tijdsduur is gekoppeld) niet aanvaardde, kan je als kandidaat-koper dit wel nog intrekken. Stuur daarvoor een aangetekende brief aan de verkoper. Het veiligste is daarbij het bod niet dadelijk in te trekken maar eerst een korte opzegtermijn (van bv. enkele dagen) na te leven.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)