Heb je net een nieuw huis gekocht en zijn er wat verbouwingswerken nodig? Of misschien woon je al wel een tijdje in je woning en wil je enkele ruimtes wat uitbreiden?
Bij verbouwen komt heel wat kijken en je ziet maar beter niets over het hoofd. Met deze 6 tips helpen we je alvast aan een aantal essentiële zaken denken.
1. De keuken: heb je aan alles gedacht?
De meeste verbouwers denken wel grondig na over het ontwerp van hun keuken, de toestellen en het materiaal, maar aan de verlichting, de ventilatie en de hoogte van het werkblad wordt vaak een stuk minder aandacht besteed op voorhand. Deze kleine details verbeteren de functionaliteit van je ruimte en maken het dagelijks leven zoveel aangenamer! Een professionele specialist helpt je hier wel aan denken, maar daar heb je weinig aan als je alles zelf doet. Vergeet ook zeker de vuilbak niet, het zou niet de eerste keer zijn!
2. Geef je muren tijd
Nadat je nieuwe muren geplaatst hebt, is er een droogtijd die je moet respecteren. Wacht dus lang genoeg met behangen of verven als je een degelijk resultaat wenst. Hoe lang je moet wachten hangt af van het materiaal en de dikte van het stucwerk, de luchtvochtigheid en de ventilatie. Je kan proberen om het proces te versnellen door bijvoorbeeld een ventilator te gebruiken. Hou er echter rekening mee dat schilderen op een natte ondergrond ervoor kan zorgen dat vocht gevangen zit, waardoor een omgeving ontstaat die bevorderlijk is voor schimmelgroei. Bovendien kan dit ook vlekken of verkleuringen op het schilderwerk veroorzaken, zoals donkere kringen of strepen…
3. Zorg voor een degelijke ondervloer
Welke vloer je ook kiest, zorg dat de ondervloer trillingsvrij is. Heb je een bestaande houten vloer, zet dan losse planken vast als je er een andere vloer over gaat leggen. De stevigheid van de ondervloer en de vloerstructuur is vooral belangrijk als je het gebruik van een kamer volledig wil veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je van een zolder een badkamer maakt!
4. Een lichtplan is geen overbodige luxe
Op voorhand nadenken waar je stopcontacten wens en waar de verlichting komt is noodzakelijk, wil je achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Bovendien kan je schakelaars en lampen op een ergonomische manier configureren: makkelijk bereikbare schakelaars en lampen boven het nieuwe kookeiland zullen zeer welkom zijn. Hou meteen ook rekening met sfeerverlichting. Er zijn ondertussen heel wat innovatieve verlichtingsmogelijkheden. Sommige kunnen worden voorzien van bewegingsmelders, worden bediend met een app of zelfs met spraakopdrachten… Iets om in het achterhoofd te houden?
5. Groepeer je inspanningen
Als je een muur moet openbreken voor de elektriciteitswerken, maak dan van de gelegenheid gebruik om de isolatie te controleren, enzovoort. Je moet natuurlijk de apparatuur en het budget hebben om uitgebreide aanpassingen te doen, maar het zou zonde zijn om kort na een grote verbouwing opnieuw aan de slag te moeten!
6. Controleer je verzekering
Net grote verbouwingen achter de rug? Check dan toch maar even je verzekering om te bekijken of je niet onderverzekerd bent. De waarde van je woning kan na een verbouwing kan immers flink stijgen en die wil je natuurlijk gedekt hebben. Vergeet niet dat onderverzekerd zijn kan leiden tot grote financiële schade en problemen bij het repareren van je huis in het geval van een schadegeval. Het is dus van groot belang om je verzekeringspolis te controleren en aan te passen aan de verbeteringen en veranderingen in de waarde van je huis. Wat de administratieve zaken betreft, is het altijd een goed idee om er op tijd aan te beginnen wat de vergunningen en premies betreft.