Sinds kort is het mogelijk om tot een bedrag van 6.000 euro per kalenderjaar bij te klussen zonder op dit bedrag belastingen of sociale bijdragen te moeten betalen. Maar kan je op die manier ook klusjes doen voor de vereniging van mede-eigenaars binnen een appartementsgebouw?
Als eigenaar van een appartement wil je wel wat bijverdienen door de gemene delen van het gebouw te poetsen of door wat kleine klusjes te doen binnen het gebouw (zoals bv. het vervangen van lampen, het doen van kleine herstellingen, …). Kan je dat dan onbelast doen?
Wanneer kan het?
Om onbelast te kunnen bijklussen moet er sprake zijn van verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Wil je wat klusjes doen voor de vereniging van mede-eigenaars dan zou je dus moeten zeggen dat het gaat om een vereniging in de zin van de wet.
Niet alle activiteiten kunnen
Maar ook dan ben je er nog niet. De wet bevat namelijk een lijst van activiteiten die je voor een vereniging kan doen. Het doen van allerlei kleine herstellingen of het poetsen van de gemene delen valt daar niet onder. Men dacht veeleer aan trainers in sportclubs, gidsen die natuurwandelingen begeleiden en diens meer. Dat betekent dan ook dat je niet onbelast kan bijklussen voor een vereniging van mede-eigenaars.
En voor je ‘buren’?
Iets anders is het als je tegen betaling klusjes wil doen voor je buren. Dat is wel mogelijk. Je mag meer bepaald bv. kleine onderhoudswerken aan of rondom de woning van een andere burger doen of deze bv. helpen bij de grote kuis (niet bij het gewoon poetsen). Als je voor een medeburger bijklust, mag dat echter niet met een vaste regelmaat gebeuren. Je mag dus bijvoorbeeld niet elke week voor een vergoeding het gras van de buurman afrijden. Als je onbelast bijklust moet je de dienst die je doet ook aangeven. Meer info daarover vind je op de website https://www.bijklussen.be/nl/
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)