Wat is erger dan een panne van je verwarming midden in de winter? Om dit ongemak te vermijden, zijn hier 5 kleine waarschuwingssignalen die je niet mag missen.
Er zijn vele oorzaken die een fout aan je ketel kunnen veroorzaken. Het controleren van de volgende 5 aandachtspunten neemt niet meer dan een paar minuten in beslag.
1. Hoe oud is de ketel?
Een oudere ketel heeft logischerwijs een groter risico op uitval dan een recente ketel. Wees in de praktijk vooral oplettend als je ketel meer dan 15 jaar oud is.
2. Wanneer was het laatste onderhoud?
In België is het onderhoud van de ketel verplicht. Een gasketel moet minstens om de 2 of 3 jaar worden onderhouden (3 jaar in Wallonië en Brussel, 2 jaar in Vlaanderen), een mazoutketel minstens eenmaal per jaar. Naast het naleven van de wettelijke verplichting, beperkt regelmatig onderhoud van uw ketel het risico op storingen (reiniging van filters, sproeier, brander, etc.) en vermindert ook je verbruik.
3. Hoe hoog is de druk in het verwarmingscircuit?
Kijk maar naar de manometer: de juiste druk ligt meestal tussen 1 en 2 bar (of zelfs 2,5 bar voor zeer hoge huizen). Als de druk minder dan 1 bar is, heb je waarschijnlijk een lek en kan de ketel uitvallen.
4. Wat is het niveau in de ketel?
Het lijkt vrij voor de hand liggend om het niveau van de ketel te controleren. Toch wordt dit lang niet door iedereen gedaan. In het geval van een mazoutketel, vooral als deze oud is, moet je ervoor zorgen dat de tank nooit volledig leeggemaakt wordt aangezien de pomp afzettingen van de bodem van de tank kan zuigen en verstopt kan raken.
5.Geraken kamers minder snel opgewarmt?
Heb je het gevoel dat het langer duurt dan anders om kamers te verwarmen? Dat zou weleens meer dan een indruk kunnen zijn. Na verloop van tijd of door vervuiling kan het rendement van een ketel afnemen tot hij niet meer de nodige comforttemperaturen bereikt. Dit kan een teken zijn van een nakende ketelpanne.