Checklist en tips bij het huren van een woning

Bij het huren van een studio, appartement of woning komt heel wat kijken.

Daarom hebben we een stappenplan en enkele nuttige tips voor je opgelijst die belangrijk zijn wanneer je op zoek bent naar een nieuwe huurwoonst. Door ons stappenplan zorgvuldig te doorlopen voor je een woning betrekt, voorkom je teleurstellingen.

Stap 1: Bezichtiging

Waarop kan je best letten wanneer je een kot, studio, appartement of woning gaat bezichtigen? Bekijk zeker onderstaande punten op onze checklist:

  • Is de woning voorzien van dubbele beglazing? Ruimtes met enkel glas zijn vaak vochtig, inbraakgevoeliger en daarnaast is de geluidswering vaak zeer beperkt.
  • Zijn er verwarmingsradiatoren aanwezig in de kamer? Wanneer je in de zomer een woning gaat bekijken, let je hier misschien niet zo op.
  • Is de woning vochtig, of zijn er vochtplekken zichtbaar? Vaak hebben woningen met een slechte ventilatiecapaciteit vochtproblemen. Bekijk dit goed bij een bezichtiging, want een hoge luchtvochtigheid in huis kan gezondheidsklachten veroorzaken.
  • Hoe staat het met (oude) kachels? In combinatie met een slechte ventilatie kunnen deze levensgevaarlijke situaties opleveren. Een bekend probleem is het ontstaan van koolstofmonoxide in slecht geventileerde ruimtes bij verbranding van aardgas in verouderde kachels.
  • Hoe zijn de sanitaire voorzieningen? Kijk goed naar de staat waarin de badkamer, het toilet, douche en keuken verkeren.
  • Zijn er voldoende stopcontacten aanwezig? Is de elektrische installatie (keuring) in orde? Vooral het tweede punt is belangrijk voor de veiligheid.
  • Is er een goede draadloze internetverbinding op de kamer of de mogelijkheid om deze te laten aansluiten? Een (goed) werkende Wi-Fi verbinding is tegenwoordig niet meer weg te denken in huis.
  • Is het kot, studio, appartement de woning gehorig? Dit kan veel wrijving veroorzaken met eventuele huisgenoten of buren.
  • Is de woning voorzien van goede sloten? Wees alert bij gedateerd hang- en sluitwerk.
  • Hoe brandveilig is een woning? Belangrijk hierbij is om na te gaan of je kan vluchten bij brand en of er blusvoorzieningen aanwezig zijn, zoals een brandblusser, blusdeken en rookmelders.
  • Is er een goede (gekeurde) verwarmingsketel aanwezig? Een gedateerde verwarmingsketel kan voor veel problemen zorgen.

 

Stap 2: Bekijk de buurt!

Bij een bezichtiging van een huurwoning zijn sommige mensen door hun enthousiasme te veel bezig met de woning zelf. Want wat weet je bijvoorbeeld van de nieuwe buurt? Wie worden je nieuwe buren? Is de buurt wel veilig? Is er voldoende openbaar vervoer aanwezig? Zijn er scholen in de nabijheid? Bezoek de buurt eens in de avond en praat met buren. Zo krijg je een goed beeld van de buurt waarin je komt te wonen en of deze passend is voor jouw (gezins)situatie.

Stap 3: De waarborg

Het is aan de verhuurder om te beslissen of er al dan niet een huurwaarborg wordt gevraagd. Volgens de Belgische wetgeving is het echter aan de huurder om te kiezen welke vorm die aanneemt. Binnen bepaalde grenzen weliswaar, want de wet biedt slechts 3 mogelijkheden:

  • waarborg op een geblokkeerde rekening
  • bankwaarborg met maandelijkse afbetalingen
  • waarborg via het OCMW

De eerste en meest voorkomende waarborg is een eenmalige storting op een rekening die op naam staat van de huurder, maar die voor de volledige huurperiode geblokkeerd is. Het aantal maanden huur dat de verhuurder als waarborg mag vragen, hangt af van de formule: 2 maanden voor een waarborg op een geblokkeerde rekening, en 3 maanden in het geval van de twee andere formules.

Stap 4: Onderhandelen over de prijs

Geldt voor de huurwoning dat wanneer je je meubels verhuist, je er direct kan gaan wonen? Of moet er nog worden geschilderd, vloeren worden geplaatst of tussenwandjes worden geplaatst? Wanneer dit het geval is, onderhandel hier dan ook naar met de verhuurder. Het is zeer gebruikelijk om in zo’n situatie een korting op de huurprijs voor een of enkele maanden af te spreken.

Ga bij deze stap ook na hoe hoog de servicekosten zijn die bovenop de netto huur van een huurwoning komen. Onder servicekosten vallen de maandelijkse kosten voor water en energie, maar bijvoorbeeld ook gezamenlijke kosten voor het poetsen van de gemeenschappelijke ruimtes of een huismeester. Voordat je een huurovereenkomst tekent is het dus ook goed naar de servicekosten te kijken, om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

Stap 5: Betaling

Voor de ingangsdatum van het contract dien je als huurder de eerste maand huur en de waarborg overgemaakt te hebben. Daarna zal je de sleutels van je nieuwe woning ontvangen. Spreek goed af met de verhuurder op welke datum de huur overgemaakt moet zijn.

Stap 6: Sleutels ontvangen

Op de dag dat het huurcontract ingaat, krijg je de sleutels in ontvangst. Laat deze sleutels dus zeker niet per post opsturen, maar spreek een overhandigingsmoment af met de verhuurder. Je kan deze afspraak het beste in de nieuwe woning laten plaatsvinden en het combineren met een ‘check-in’. Hierbij gaan zowel de huurder als de verhuurder na wat de staat van de woning is, en wordt tevens de inventaris gecontroleerd. Het is verstandig om op dit moment ook foto’s van de woonruimte te maken. Op deze manier verklein je de kans dat je later discussies krijgt over de staat van de woning. Zorg dat je als huurder een kopie van de check-in ontvangt.

Stap 7: Verhuizing

Hoe dient de woning worden achtergelaten bij vertrek? Moet de huurwoning leeg opgeleverd worden of teruggebracht worden in de oude staat? Zorg dat dit geen problemen oplevert met je borg. Daarnaast is het ook slim de opzegtermijn van je huurcontract in het achterhoofd te houden. Mocht je plannen hebben om te verhuizen, houd hier dan rekening mee!

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼