Een huis bouwen: met welke kosten krijg je te maken?

Een nieuwe woning bouwen, brengt een hele reeks kosten met zich mee die niet altijd worden voorzien. In samenwerking met Wilink maken we de balans op van welke zaken je nu precies in rekening moet nemen.

Naast met de bouwkosten, moet je ook rekening houden met registratierechten en BTW op de aankoop van de grond. Klik op je regio voor meer informatie.

Hoeveel BTW?

Deze bedraagt 21%. Soms komt het voor dat fabrikanten daar zelf een deel van betalen, onder het mom van een korting.

Wat zijn de kosten voor de kredietakte (hypotheek)?

Wie een onroerend goed koopt dat met een hypothecaire lening wordt gefinancierd, moet in feite twee aktes ondertekenen bij de notaris: de akte van aankoop en de akte van krediet. De kosten van deze akte bestaan uit registratierechten, honoraria, schrijfkosten, hypotheekkosten, notariskosten en administratiekosten. Je kan ze HIER berekenen.

Een overbruggingskrediet nodig?

Een overbruggingslening is een lening om de aankoop van onroerend goed te financieren in afwachting van de verkoop van een ander onroerend goed. Deze vorm van krediet heeft vaak een zeer korte looptijd (meestal maximaal 24 maanden) en maakt het mogelijk om alleen tijdens de kredietperiode rente te moeten betalen. Aan het einde van de looptijd wordt het kapitaal terugbetaald door de verkoop van het onroerend goed.

En welke andere uitgaven?

Naast de notariskosten, die aan BTW zijn onderworpen, moet ook rekening worden gehouden met de administratieve en expertisekosten alsook met de verzekeringspremies waaruit het JKP (jaarlijks kostenpercentage) bestaat. Plan ook een budget voor onvoorziene uitgaven (aansluitkosten, onaangename verrassingen enzovoort).

De architect meegerekend?

Deze extra kosten staan niet altijd overal vermeld. De architect ontvangt honoraria, die je HIER kan berekenen.

Al nagedacht over de "veiligheidscoördinator"?

Het doel van de veiligheidscoördinator is de risico’s beperken die kunnen ontstaan door interacties tussen verschillende aannemers. Deze persoon werkt natuurlijk niet gratis. Indien de werf kleiner is dan 500 m², kan de architect en/of aannemer dit zelf coördineren.

Als je zelf een deel van het werk doet…

Als je een deel van het werk zelf doet, vergeet dan niet de nodige verzekeringen af te sluiten. Ongunstige weersomstandigheden of andere oorzaken kunnen de werken vertragen, je materiaal kan gestolen worden enzovoort.

Maakt dit je ongerust?

Bovenstaande is geen eenvoudige materie en al zeker niet voor iemand die er voor het eerst mee geconfronteerd wordt. Maak je geen zorgen, het is de rol van de Wilink-experts om je te begeleiden, zaken uit te leggen, te adviseren en op te volgen. Om onaangename verrassingen te vermijden, neem je best contact op met een van de adviseurs om je toekomstige woning tegen de beste voorwaarden te bouwen.

Over Wilink

Wilink is actief makelaar voor hypothecaire kredieten, verzekeringen en beleggingen. De dienst biedt een scala aan services op het gebied van vermogensbeheer, bouw en schadebeheer. De ruime keuze aan partners betekent dat ze altijd de juiste oplossing kunnen vinden voor je individuele situatie en behoeften…

Meer informatie nodig? Klik dan hier!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼