Kiezen voor duurzaam renoveren, bouwen en uiteindelijk wonen, betekent dat je in en rond je huis zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Maar hoe dan?
Voor een houvast in duurzaam wonen, stelde Immovlan 10 gouden regels op waarmee je de juiste keuzes zal maken om duurzaamheid in en rondom het huis verder te vergroten. Duurzaam wonen is zeker haalbaar en levert je vaak nog mooie besparingen op ook. Met deze 10 tips ben je alvast goed op weg!
1 | Kies een efficiënte, duurzame locatie
Denk goed na over de juiste woonlocatie. Zo kies je het best voor een huis dicht in de buurt van je werk en je vrijetijdsbesteding. Leven op de ‘boerenbuiten’ is mooi maar als je daarvoor elke dag 2 uur in de file moet staan is de milieubelasting erg groot.
2 | Leef groots, maar toch compact
Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je verbruikt. Door je woonst creatief en efficiënt in te delen, kan je op een relatief klein woonoppervlak de ideale duurzame leefomgeving creëren.
3 | Kies duurzame producten en diensten
Kies bij het bouwen of renoveren van je huis voor zoveel mogelijk materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving. Dit houdt in dat ze op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd zijn en veilig zijn voor alle levende wezens.
4 |Kies vooral voor praktische producten
Kies voor producten en materialen die vooral praktisch in gebruik zijn, zodat je ze graag en blijvend gebruikt. Het meest ‘niet duurzame’ product dat je kan aanschaffen is een hebbeding dat je niet of nauwelijks gebruikt.
5 |Bescherm het klimaat, zowel binnen als buiten.
Kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken. Het is ook belangrijk om het klimaat binnenshuis te beschermen, zo is het essentieel je huis van binnen te ventileren en te verluchten voor een gezonde binnenlucht.
6 | Maak duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen
Maak voor materialen en producten zoveel mogelijk gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Stel hierbij de bescherming van vegetatie, leefgebieden van dieren, de open ruimte en de natuur voorop.
7 | Produceer zo weinig mogelijk afval
Reduceer afval door het verminderen, hergebruiken of recycleren van producten. Maak gebruik van herwonnen, tweedehands en gerecycleerde producten. De vele kringwinkels en tweedehands marktjes en beurzen bieden hiervoor uitkomst!
8 |Maak verstandig gebruik van energie
Probeer je energiegebruik zoveel mogelijk in te perken. Kies voor energiebesparende maatregelen in huis zoals ledverlichting in plaats van gloeilampen. Kies daarnaast voor onuitputtelijke energiebronnen als zonnepanelen die tegenwoordig steeds aantrekkelijker zijn in aanschaf.
9 |Meer groen rond je huis!
Haal het maximale uit je tuin of dakterras. Bomen zijn bijvoorbeeld ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat je huis koel blijft, in de winter laten kale bomen dan weer de zon door om het huis te verwarmen.
10 |Maximaliseer je behoeftebevrediging en minimaliseer je consumptie
Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je uiteindelijk meer geluk opleveren.